Rudolf Nilsen

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Rudolf Nilsen.

Rudolf Nilsen, född den 28 februari 1901 i Oslo, död av tuberkulos den 23 april 1929 i Paris, var en norsk författare.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Nilsen var arbetarbarn och växte upp i Oslo "på østsida av ælva", det vill säga i arbetarstadsdelarna öster om Akerselva som rinner rakt genom Oslo.

Han blev snabbt känd för sina satiriska dikter som publicerades i dagstidningen Klassekampen och i skämttidningen Rebell. Han debuterade 1925 med diktsamlingen På stengrunn.[1]

Många av Nilsens dikter är präglade av 1920-talets klasskamp och han anses som en av Norges viktigaste arbetardiktare. Han skrev emellertid också opolitiska och romantiska dikter, dikter om Oslo och om människorna som levde där. På 1970-talet ökade intresset för Nilsens dikter starkt.

Rudolf Nilsen blir idag ofta förknippad med fritidsområdet vid Heimdalsgata 26 i Oslo (bättre känd som Nr. 13) - en av Rudolf Nilsens dikter - har fått namnet Rudolf Nilsens plass.

Det är speciellt frågan om meningen med livet som blir förknippad mot ett politiskt tema i hans verk, och Rudolf Nilsen ville att flera skulle engagera sig i samtida politik. Sångaren Lillebjørn Nilsen sammanfattar Rudolf Nilsens verk med att det handlar om "menneskesinn, kjærlighet, samfunn og klassekamp".

Nilsen har även blivit översatt till svenska och tonsatt, bland annat av Dan Berglund, Torgny Björk och Fred Åkerström.

Bibliografi[redigera | redigera wikitext]

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ På stengrunn. 16 sanger av Rudolf Nilsen ved: Jon Arne Corell, Karl Svendsen, Lillebjørn Nilsen, Lars Klevstrand, Steinar Ofsdal og Carl Morten Iversen. LP. Polydor 2382 035. 1973.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]