Hoppa till innehållet

Ruhruniversitetet i Bochum

Från Wikipedia
Huvudingången till Ruhruniversitetet

Ruhruniversitetet i Bochum, tyska Ruhr-Universität Bochum i Bochum grundades 1962 och är ett universitetet i Ruhrområdet i Tyskland.

Ruhruniversitetet i Bochum var vid grundandet det första nya universitetet i det dåvarande Västtyskland. Det byggdes som ett modernt campus-universitet i stadsdelen Querenburg utanför stadskärnan. Nästan all verksamhet är samlad på campusområdet. Universitetet dominerar området med studentstaden Hustadt och inköpscentrumet Uni-Center.

Ruhruniversitetet ses som ett reformuniversitet[förtydliga] och är en föregångare i Tyskland vad gäller implementeringen av Bolognaprocessen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Idén om ett universitet i Ruhrområdet går tillbaka till 1948 då man tog upp frågan om en andra teknisk högskola i Westfalen. Då var Dortmund favorit till att få en högskola/universitet. Först tolv år senare togs beslutet och då vann Bochum omröstningen som föregåtts av en stundtals bitter debatt.

Universitetet är skapat av Düsseldorfbyrån Hentrich, Petschnigg & Partner som vann en idétävling där en rad tyska arkitekter deltog, bland annat Walter Gropius och Mies van der Rohe. Helmut Hentrich vid HPP såg universitetet som en hamn i kunskapens hav där byggnaderna symboliserar skepp som lagt till. 1965 kunde lokalerna börja användas men först 1974 var samtliga byggnader som restaurang (Mensa) och Audimax-auditoriet färdigställda. Från början skulle området vara större med fler byggnader men efterhand ändrades planerna.

Efterhand har den monumentala betongen kritiserats. Under de kommande åren kommer universitetet att renoveras, 2003-2006 renoverades Mensa-delen. Man kommer även[när?] att bygga om områdena mellan byggnaderna.