Ryck (fysik)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ryck (från tyskans Ruck) är en fysikalisk storhet som beskriver ändringen av acceleration per tidsenhet. Rycket betecknas (från motsvarande term på engelska, som är jerk) och definieras som tidsderivatan av accelerationen, vilket kan göras på ett antal ekvivalenta sätt:

där

är acceleration,
är hastighet,
är position,
är tid.

Dess SI-enhet är .

Att begränsa rycket är viktigt av komfortskäl. Eftersom kraften är proportionell mot accelerationen, kommer en människa som befinner sig i ett fordon vars ryck är 0 (konstant acceleration) att känna av en konstant kraft. Kroppens muskler behöver då inte ändra spänning över tid. Om fordonet ifråga bromsar in med konstant acceleration till stillastående, kommer accelerationen att mycket snabbt bli noll vid stoppögonblicket (stort ryck framåt). Musklerna hinner inte anpassa sig till ändringen och man upplever att man kastas bakåt.

Vid konstruktion av exempelvis berg- och dalbanor är det viktigt att hålla nere både acceleration och ryck. Rycket begränsas genom att öka krökningsradien, minska variationen av krökningsradien och minska torsionen av banan.

Referenser[redigera | redigera wikitext]