Rytmisk gymnastik

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Gymnaster som tävlar i rytmisk gymnastik.

Rytmisk gymnastik (tidigare namn Rytmisk sportgymnastik) är en olympisk gren inom gymnastiken med tävlingar både individuellt och i trupp.

Utförande[redigera | redigera wikitext]

Man tävlar med ett program till musik, som är ca 1.30 minut långt, där man utövar olika övningar med ett handredskap. Det finns fem olika handredskap: boll, tunnband (ser ut som en rockring), rep, käglor och band. Övningarna som gymnasterna utövar kräver mycket flexibilitet, styrka, balans, spänst och koordination. De olika grupperna av svårigheter är hopp, piruetter, balanser och flexövningar. När gymnasten utför sitt program så måste hon eller han tänka på redskapet, svårigheterna och takten till musiken. Det är väldigt viktigt att man har utstrålning när man gör sitt program. Programmet poängbedöms av domare. Man tävlar också i både individuellt i fyra program och i trupp i två program med fem gymnaster i varje. I trupp så tävlar man på program som är 2.30 minuter långt och med 5 handredskap som antingen är lika eller så kan det kombineras med ett annat handredskap.

Ytan gymnasten skall utföra övningarna på är 13×13 meter. Det krävs dessutom en takhöjd på minst 10 meter då gymnasten kastar sina redskap. En väsentlig del i rytmisk gymnastik är att visa upp så kallade flexövningar. Flexövningar kräver att gymnasten är flexibel och tränar därför mycket vighet. Balett ingår också i gymnastens träning för att övningarna som utförs på golvet skall se så vackra ut som möjligt.

Vid OS i Los Angeles 1984 utsågs Rytmisk gymnastik till världens vackraste idrott av den församlade sportpressen.

Duo/Trio blev i oktober 2009 presenterat av Louise Kruke Indreberg och Malin Berge Appelquist från Norge-klubben Njård.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]