Sällskapet för uppmuntran av öm och sedlig modersvård

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sällskapet för uppmuntran av öm och sedlig modersvård
Typvälgörenhetsförening
SätesortStockholm, Sverige
Grundad1827

Sällskapet för uppmuntran av öm och sedlig modersvård är en svensk välgörenhetsförening, grundad 1827.

Föreningens syfte var att underlätta för fattiga mödrar att ge sina barn "öm och sedlig" uppfostran genom att förse dessa med hantverksarbete som de kunde utföra i hemmen, och organisera försäljning av dessa. Föreningen finansierades av inkomsten från dessa produkter, av medlemsavgifter och donationer. Endast gifta kvinnor kunde vara fullvärdiga medlemmar, men ogifta kvinnor kunde utföra vissa uppgifter som biträden. Föreningen grundades av kronprinsessan Josefina. Det tillhörde de första välgörenhetsföreningarna i Sverige, och de första som organiserades och sköttes av kvinnor.

1849 grundades en avdelning i Göteborg.

I samband med styrelsemöte den 8 maj 2014 för Sällskapet för Uppmuntran av öm och sedlig modersvård i Göteborg beslutades att föreningen nu bildar en stiftelse. Styrelsemötet var det sista med Sällskapet och Danske Bank genomförde det praktiska arbetet med Länsstyrelsen och Skatteverket. I samband med stiftelseförordnandets påtecknande överfördes Sällskapets medel till Stiftelsen för uppmuntran av öm och sedlig modersvård.

Stiftelsens ändamål är, alltjämt, att främja omsorg om barn och ungdomars vård och fostran genom att lämna bidrag till företrädesvis ensamstående föräldrar som är i behov av det. Behovet måste vara förenat med "öm och sederlig modersvård", det vill säga god och kärleksfull uppfostran. Målgruppen som stiftelsen främjar ska vara boende inom Göteborgs kommun.

Källor[redigera | redigera wikitext]