SM i vattenrutschbana

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Svenska Mästerskapen i vattenrutschbana anordnas årligen sedan 2016 av äventyrsbadet Kokpunkten i Västerås beläget i det gamla ångkraftverket.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

Västerås ångkraftverk togs i drift 1917. Det avvecklades 1992. Peab tog över det då byggnadsminnesförklarade ångkraftverket 1999. En del av ångkraftverket, (den tidigare mellanbyggnaden), tömdes och byggdes om till äventyrsbad. Det invigdes i augusti 2014. Ångkraftverkets höga pannhus byggdes därefter om till Steam Hotel, vilket invigdes i augusti 2017.

Äventyrsbad[redigera | redigera wikitext]

Kokpunkten är en smal, djup och åtta våningar hög byggnad byggd inne i det gamla kraftverket, med barnbad/lekland, simbassänger, åkbanor, en relaxavdelning, cafeteria och lokaler för bokade grupper.

Delar av väggarna belyses med färger, streck eller bilder som palmer, sandstränder, vattenfall eller fiskar och i en sorts biograf kallad aquacinema simmar man som i ett akvarium.

SM i vattenrutschbana[redigera | redigera wikitext]

Vem som helst kan kvala till SM i vattenrutschbana som består av kval i olika delar av Sverige och en final i parallellbanan på Kokpunkten. I sporten tävlar man antingen i juniorklass (7–16 år) eller elitklass (+17 år).

För andra året anordnades den 14 oktober 2017 SM i samarbete med badanläggningarna Fyrishov, Gustavsvik och AquaNova.[2] 2018 anordnades SM i samarbete med Skara sommarland, Äventyrsbadet i Kalmar och Fyrishov.

Vinnare[redigera | redigera wikitext]

2016 2017 2018
Juniorklass Maja Ernebrink Timothy Neuhaus Lucas Ekfäldt
Elitklass Mathias Klöver Daniel Mattila Emil Ekfäldt

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Actionbad vid Kokpunkten”. http://dagensprojekt.se/actionbad-vid-kokpunkten/. Läst 15 maj 2018. 
  2. ^ ”Han är snabbast i Sverige på vattenrutschbana”. https://www.expressen.se/tv/sport/han-ar-snabbast-i-sverige-pa-att-vattenrutschbana/. Läst 15 maj 2018. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]