Sabra (person)

Från Wikipedia

Sabra är ett informellt namn på en jude född i Israel eller i av Israels kontrollerade områden.[1] Det var först en nedsättande term som användes av nyinflyttade judar på de som var födda och uppvuxna i Osmanska rikets Palestina eller Brittiska Palestinamandatet.[1] Det skedde en värdeförflyttning under 1930-talet och en sabra sågs som en hjälte som kunde området och var stark, självständig och heroisk.[1] Istället sågs de som levt i diasporan som veka och försvarslösa. Efter Israels självständighet fortsatte man att kalla en judisk person, som fötts i Israel, för sabra.[1]

Uttrycket kommer från fikonkaktusens hebreiska namn tzabar som har en frukt med ett tjockt skal och vars innanmäte är mjukare och sött.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia, Sabra (person), 9 oktober 2016.
  1. ^ [a b c d] Carmit Sapir Weitz (16 september 2022). ”Israel and the metamorphosis of the Sabra through the years” (på amerikansk engelska). The Jerusalem Post. https://www.jpost.com/israel-news/culture/israel-and-the-metamorphosis-of-the-sabra-through-the-years-667330. Läst 26 augusti 2023.