Safiye Sultan

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Safiye (sultaninna))
Hoppa till: navigering, sök
Rekonstruerad scen av en sultanmoder, validesultaninna, med hovdamer i sultanmodervåningen i Topkapı.

Safiye, född Sofia Baffo 1550, död mellan 1605 och 1619, var gemål till Murad III och de facto medregent i det ottomanska riket. Hon var valide sultan och medregent åt sin son Mehmet III från 1595 till 1603.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Hon var dotter till Venedigs guvernör i Korfu och släkt med Giorgio Baffo. Hon tillfångatogs av osmanerna under 1560-talet och hamnade som slavkonkubin i Murad III:s harem, där hon fick namnet Safiye, "Den rena". Hon blev vid sin kusin och svärmor Nurbanus död 1574 Murads främsta gemål. Vid hennes sons tronbestigning 1595 blev hon sultanmoder och medregent.

Hon brevväxlade med Elisabet I av England från vilken hon 1599 mottog en vagn i gåva som hon täckte och använde till utflykter i staden, något som ansågs skandalöst. Safiye fortsatte sin kusin och svärmor Nurbanus pro-venetianska politik och regerade ottomanska riket biträdd av sin kira (ekonomiska ombud) Esperanza Malchi; haremskvinnorna som levde levde isolerade från män anlitade judiska kvinnor att fungera som ombud till yttervärlden. Malchi ska ha utövat ett sådant inflytande att de ryktades ha ett förhållande, och Malchi lynchades år 1600.

Hon påbörjade 1598 byggandet av moskén Yeni Valide Mosque i Istanbul, och Moskén Malika Safiya i Kairo är tillägnad henne.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia
Företrädare:
Nurbanu Sultan
Valide Sultan
15941603
Efterträdare:
Handan Sultan