Saint-Michels gravhög

Från Wikipedia
Saint-Michels gravhög
Megalitgrav
Saint-Michels megalitgrav
Saint-Michels megalitgrav
Land Frankrike
Landskap Bretagne
Kommun Carnac
Kulturmärkning
Monument historique
Tillkomsttid Neolitisk tid
Innehåller Kapell byggt på högen (1)

Saint-Michel gravhögen är en megalitgravhög som ligger i den nuvarande stadskärnan österut i Carnac i Bretagne, Frankrike. Det är den största gravhögen på den europeiska kontinenten. Den tillhör tillsammans med Tumiac-högen i Arzon och Mané er Hroëk högen i Locmariaquer de tre gigantiska högarna som kallas Carnac högarna. Den övre delen av högen har jämnats ut och ett litet kapell har byggts ovanpå år 1663.

Gravhögen byggdes under tiden 5 000 och 3 400 f.Kr. Högen är byggd av jord och stenar och är hela 125 meter lång, 58 meter bred och 10 meter hög.  En undersökning gjordes 1862 under ledning av René Galles och då fann man en central gravkammare byggd i sten, en dös, som innehöll prestigegravgåvor som yxor (så kallade kelter, den gamla termen för polerade yxhuvuden), pärlor, flintverktyg och sillimanit. i Frankrike har graven klassificerats som Monument historique det vill säga ett nationellt kulturarv sedan 1889. Omkring år 1900 grävde arkeologen Zacharie Le Rouzic återigen ut Saint-Michel-högen och upptäckte en andra dös och femton mindre hällkistor, vilket avslöjade komplexiteten i detta monument.[1]

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Saint-Michel tumulus” (på amerikansk engelska). Paysages de mégalithes. https://www.megalithes-morbihan.com/the-sites/saint-michel-tumulus.html. Läst 12 januari 2024.