Hoppa till innehållet

Sankt Augustins kyrka

Sankt Augustins kyrka
Kyrka
Land Polen
Ort Warszawa
Trossamfund Katolska kyrkan
Plats ul. Nowolipki 18 i Wola i Warszawa (tidigare Muranów)
Invigd 1896

Sankt Augustins kyrka (polska: Kościół św. Augustyna w Warszawie) är en katolsk kyrka i Warszawa i Polen.

Kyrkoprojektet började 1896 med finansiellt stöd av hertiginnan Aleksandra Potocka för att hedra minnet av makens död 25 år tidigare genom köp av två tomter vid Nowolipkigatan i stadsdelen Muranów. Byggnaden ritades av Edward Cichocki och Józef Huss. Kyrkan invigdes 1896 och var helt färdigställd 1905.

Interiör

Kyrkan är byggd som en basilika i rött tegel med byggnadsdetaljer i brunröd och beige sten, med ett högt torn i dess nordöstra hörn. Kyrkan var när den byggdes med sitt 70 meter höga torn den högsta byggnaden i Warszawa.

Under andra världskriget inrättade den tyska ockupationsmakten i oktober 1940 Warszawas getto, och Sankt Augustins kyrka hamnade då inom detta. Detta innebar att den kyrkliga verksamheten i praktiken upphörde, även om församlingens två präster stannade kvar. Fader Garncarek sköts vid dörren till prästbostaden i december 1943 och prästen Leon Wieckoewitz arresterades i december 1942 för att dö i koncentrationsläger i augusti 1944.

Förstörelsen av Warszawas getto

[redigera | redigera wikitext]

Efter upproret i Warszawas getto april–maj 1943 raserade den tyska ockupationsmakten systematiskt Warszawas getto. Sankt Augustins kyrka var den högsta av det fåtal byggnader som stod kvar i det resulterande stadsökenlandskapet. Den restaurerades mellan 1947 och 1953.

Externa länkar

[redigera | redigera wikitext]