Sardanapalus

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Eugène Delacroix: La Mort de Sardanapale.

Sardanapalus var, enligt den grekiske historikern Ktesias av Knidos, den siste kungen i Babylon. Kteisas verk Persica är försvunnet, men man känner till dess innehåll i stort, genom senare sammanställningar och från Diodorus arbeten.

Sardanapalus har ofta kopplats samman med den assyriske kungen Ashurbanipal[1]. Denne sägs ha omkommit vid en brand i sitt palats. Den grekiske poeten Choerilus från Iasus satte samman ett epigram till Sardanapalus minne [2].

Sardanapalus i konsten[redigera | redigera wikitext]

Sardanapalus död är temat för en målning av 1800-talskonstnären och romantikern Eugène Delacroix. Målningen bygger i sin tur på pjäsen Sardanapalus som skrevs av Lord Byron 1821. Lord Byron hade i sin tur hämtat inspiration från Diodorus. E. H. Coleridge skriver om Byrons arbete:

"Det är knappast nödvändigt att påminna den moderne läsaren om det faktum att den historiske personen Sardanapalus existens inte är fastställd eller till och med omöjlig att verifiera... figuren som Ktesias skildrade eller hittade på, en feminin vällusting, nedsjunken i lyx och lättja, till slut tvingad att ta till vapen och, efter ett utdraget men ineffektivt motstånd, undgick fångenskap genom självmord, kan inte identifieras".

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Forum Romanum.org
  2. ^ University of Wisconsin

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]