Scenen vid undertecknandet av USA:s konstitution

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Scenen vid undertecknandet av USA:s konstitution
Scene at the Signing of the Constitution of the United States.jpg
KonstnärHoward Chandler Christy
Basfakta
Tillkomstår1940
TypOljemålning på duk
PlatsKapitolium
Namnlista över personerna i målningen.

Scenen vid undertecknandet av USA:s konstitution är en känd oljemålning på duk av konstnären Howard Chandler Christy. Tavlan visar undertecknandet av USA:s konstitution i Independence Hall i Philadelphia den 17 september 1787. Tillsammans med målningen Washington Crossing the Delaware, av Emanuel Leutze, är detta konstverk bland de mest kända konstverk från USA:s tidiga dagar. Christy skapade denna målning under april 1940, målningen var så pass stor att han skapade den i ett segeltillverkningsloft. Numera finns målningen längs östra trappan i representanthuset i Kapitolium.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

Endast 39 av de 55 delegater som då satt i den amerikanska kongressen är avbildade i målningen, de som exkluderats är de 3 delegater som ej signerade grundlagstiftningen samt de 13 delegater som lämnade konventionen. På podiet i målningens högra del står George Washington, konventionens president och blickar ut över delegaterna. Grundlagstiftningen, USA:s konstitution ligger på skrivbordet framför honom, delegaten Richard Spaight från North Carolina signerar dokumentet. Fönstren är öppna och en aura av ljus omger Washingtons överkropp. Bakom honom visas amerikanska flaggor samt en trumma. Personerna bakom honom är James Wilson från Pennsylvania och Richard Bassett från Delaware som talar med varandra. Bakom dem längst till höger finns ytterligare en delegat från Delaware, George Read; nedanför dem ännu en delegat från Pennsylvania, Robert Morris. Strax till höger om Washington står Daniel från St. Thomas samt Jenifer från Maryland. William Jackson, konstitutionens sekreterare är ovanligt prominent framhävd i målningen, stående i mitten klädd i rött, samlar han uppenbarligen röster och utlyser deras gemensamma vilja att signera konstitutionen. Vid hans vänstra armbåge observerar James Madison förhandlingarna. Sittande i mitten är den åttioettårige Benjamin Franklin och Alexander Hamilton lutar sig mot honom. Delegationen från South Carolina är avbildad i det vänstra hörnet av målningen. De är lätta att urskilja genom deras flerfärgade silkesrockar.

Uppdragsgivare[redigera | redigera wikitext]

Representanten Sol Bloom, General Direktör för USA:s konstitution 150-årskommission, var först med att föreslå att målningen skulle uppdragas år 1937 som en del av 150-årsjubileet av konstitutionen. Howard Chandler Christy, en av de mest populära illustratörer och porträttmålare för sin tid hade skapat en historisk korrekt avbildning av scenen vid signeringen till kommissionen för reproduktion. Hans första mindre målning inkluderade ett kvinnligt biträde som skulle representera "Vi, folket" (We the people) samt en mängd andra symboliska figurer, dessa togs dock bort i den slutgiltiga versionen av målningen. Under de tre år som representant Bloom arbetade tillsammans med Christy att lokalisera tidiga porträtt på personer som varit medverkande vid signeringen samt att fylla i historiska detaljer blev han varse om att undertecknandet av USA:s konstitution aldrig ägt rum vid U.S Capitol samt att det existerade få andra målningar som inkluderade samtliga signerande delegater.

En samlad resolution blev introducerad i Vita Huset först 1937 för att betala Christy 35 000 dollar för att måla undertecknandet av konstitutionen. En het debatt uppstod i samband med detta, även om det fanns medlemmar av kongressen som var för att föreviga ett av de största ögonblicken i amerikansk historia, eftersom många hade starka reservationer kring att spendera pengar på konst i tider av allvarlig ekonomisk depression, förslaget föll därför ej igenom. Denna samlade resolution misslyckades igen 1938.

Till slut år 1939 godkändes en modifierad resolution, P.R.11, 76th Congress, att sammansätta en kommission bestående av Vice Presidenten, Representanthusets talare samt Architect of the Capitol (en myndighet ansvarig för underhåll, drift, utveckling samt bevaring av the U.S Capitol Complex) att anlita en konstnär att måla en 20x30 foot(1 foot=30,48cm) Scen vid undertecknandet av USA:s konstitution till priset av 30 000 dollar. Kontraktet med Christy signerades den 24 juli 1939. Den 29 oktober 1940 godkände kongressen ett inköp på 1 500 dollar för en ram till tavlan vilket accepterades av the Joint Committee on the Library den 26 december 1940.

Efterforskning och arbete[redigera | redigera wikitext]

För att uppnå en så träffsäker återgivning som möjligt letade Christy efter porträtt gjorda av de mest framstående konstnärerna från sent 1700- och tidigt 1800-tal, som exempelvis Charles Willson Peale och Gilbert Stuart. Han lyckades lokalisera 37 av 39 delegatorers porträtt samt sekreteraren, William Jackson. Christy tog sig vissa friheter när han komponerade ihop scenen: John Dickinson, vars signatur är med utan att den fysiskt gjordes samt tre män som faktiskt närvarade på mötet men ej signerade är utelämnade. Han målade suddiga bilder på två av ansiktena som han ej kunde finna porträtt av (Thomas FitzSimons och Jacob Broom). Han efterforskade också kring autentiska kostymer inklusive ett par av George Washingtons koloniala kortbyxor (med knappblixtlås som fästs nedanför knäet, vanligtvis burna med knästrumpor) som han lånat från Smithsonian Institution och han målade även möbler och artefakter som användes av delegaterna. Böckerna jäms Franklins stol var en del i samlingen från Thomas Jeffersons bibliotek: Christy lånade dem från ”Rare Book Room” i ”Library of Congress” samt inkluderade dem i scenen för att tillkännage Jeffersons vikt av skapandet av konstitutionen. Han skapade sketchen för målningen i Independence Hall i september, vid samma tidpunkt på dagen då dokumenten hade signerats för att få en så pass korrekt återgivning av solljuset mot kristallkronan som spreds i rummet som möjligt. Konstnären berättade att flaggorna han återgav är de berömda ”Stars and Stripes”, en från ett infanteriregemente i Maryland samt regimentala färger från Massachusetts och New Hampshire. Den jättelika 18x26 fot stora duken målades i ett segeltillverkningsloft på Washington Navy Yard, där Christy vid olika tillfällen använt militärvärvade män som modeller för figurer. Efter fem års forskning och sju månader av målande ställdes den färdiga duken ut för visning i maj 1940 under 16 månader i ”the Rotunda of the Capitol”. Den 20x30 fot stora ramen, som skapats i nio sektioner och inkluderar en centralt insniden örn och vapen prydd med ett gyllene löv skapad av Azeglio Pancani från New York. Efter mycket debatt om var man skulle hänga tavlan flyttades en annan målning och Christys tavla i sin ram blev installerad i den stora östra trappan av Vita Huset, där den än idag hänger.

Vandalism och restaurering[redigera | redigera wikitext]

År 1967 vandaliserades tavlan genom att någon skar längs bottnen av tavlan. Duken behövdes tas bort från sträckningsfästena i ramen för att transporteras för reparation år 1968. De ifyllningar som då gjordes syntes samt med tiden så doldes de briljanta originalfärgerna av såväl damm och smuts som gulnat lösningsmedel. År 2006 rengjordes målningen och konserverades på sin plats av konservatorer som arbetade från en fyra våningar hög byggnadsställning från mitten av oktober fram till december. Rengöringsarbetet av områden som hade sett dystert bruna ut gav nu livliga uttryck: detaljerade kostymer och impressionistiska färger såsom lavendel och rosa som applicerats med tindrande penseldrag. Den vandaliserade ytan gavs extra omsorg och är idag knappt synlig. Slutligen förtäcktes målningen med ett genomskinligt skyddande lager av lack. Ramen, vilken hade belagts med ett lager av bronspulverfärg år 1968, togs isär i sektioner och konserverades på annan ort. Den rengjordes och reparerades, förgylldes med 22-karats guldlöv, liknande den färg det ursprungliga metallövet hade. Guldlövet kommer aldrig missfärgas och kommer bevaras vackert för framtida generationer.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Lloyd, Gordon. "About Howard Chandler Christy's Scene at the Signing of the Constitution of the United States." [1]
  • The Architect of the Capitol. "Scene at the Signing of the Constitution of the United States by Howard Chandler Christy" [2]