Kapitolium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Kapitolium
Parlamentsbyggnad
Kapitolium
Kapitolium
Land  USA
Ort Washington, DC
För andra betydelser, se Capitol.

Kapitolium (United States Capitol) är en av USA:s regeringsbyggnader. Den ligger på Capitol Hill i östra änden av The National Mall i Washington D.C., och är säte för USA:s kongress. Byggnaden är framför allt känd för sin stora vita dom placerad ovanför rotundan. Senatskammaren finns i byggnadens norra flygel, medan Representanthusets plenisal ligger i den södra.

Utanför Kapitolium reses varje år Capitols julgran.

Arkitektur[redigera | redigera wikitext]

Kapitoliums västsida.

Ritad av William Thornton, påbörjad 1773. Kapitoliums ursprungliga dom färdigställdes 1824 efter Bostonarkitekten Charles Bulfinchs ritningar. Bulfinchdomen var av trä täckt med koppar och med ett ljusinsläpp. Under 1850-talet började kupolen anses vara för liten i förhållande till det i övrigt kraftigt utbyggda Kapitolium. Träkonstruktionen var också brandfarlig och krävde konstant underhåll.

Thomas U. Walter, en arkitekt från Philadelphia, ansvarade för utbyggnaden av Kapitolium. Det var också han som ritade förslaget en ny dom baserad på gjutjärn med kolonner, pilastrar, ett stort antal fönster och över alltsammans en staty. Teckningen var bara ett förslag till hur en ny kupol skulle kunna se ut men blev genast en succé; anslagsförfarandet gick osedvanligt snabbt – utan utskottsförhör kunde en beställning undertecknas i mars 1855.

Domens insida kröns av Constantino Brumidis fresk The Apotheosis of Washington, som placerats i rotundans öga. Målningen är uppspänd mellan den inre och yttre domen och den konkava duken mäter 65 meter i diameter. Koordinater: 38°53′23″N 77°0′32″V / 38.88972°N 77.00889°V / 38.88972; -77.00889