Schloss Babelsberg

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Världsarv
Schloss Babelsberg
Schloss Babelsberg.jpg
Babelsbergs slott och slottspark sedda från floden Havel.
Geografiskt läge
Koordinater
Plats Potsdam
Land  Tyskland
Region* Europa och Nordamerika
Data
Typ Kulturarv
Referens [1]
Historik
Världsarv sedan 1990  (14:e mötet)
* Enligt Unescos indelning.

Schloss Babelsberg är ett slott i nygotisk stil i Tyskland, beläget i Babelsbergparken i stadsdelen Babelsberg i Brandenburgs delstatshuvudstad Potsdam. Slottet uppfördes under åren 1835–1849 i två faser, i engelsk nygotisk stil, och ritades av Karl Friedrich Schinkel, Ludwig Persius och Johann Heinrich Strack.

Slottet var i mer än femtio år residens för prins Vilhelm av Preussen, sedermera tysk kejsare, och hans gemål Augusta av Sachsen-Weimar. I slottets park ägde 22 september 1862 det berömda samtal mellan kejsaren Vilhelm I och Otto von Bismarck rum, som ledde till att Bismarck utnämndes till ministerpresident och utrikesminister i Preussen. Efter Vilhelm I:s död 1888 stod slottet huvudsakligen obebott då hans efterträdare föredrog andra slott i området.

Inredningen gick förlorad i samband med plundringar efter röda arméns ockupation av Berlin och Potsdam 1945. Sedan 1992 är slottet museum, som en del av de omfattande slott- och parkanläggningarna i Potsdams närområde. Slottet förvaltas av stiftelsen Preußische Schlösser und Gärten Berlin-Brandenburg och utgör en del av Unesco-världsarvet Palats och parker i Potsdam och Berlin.

Schinkels elev Friedrich Hitzig använde 1848–1853 slottet som förlaga för slottet Kittendorf i Landkreis Demmin i nuvarande Mecklenburg-Vorpommern.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]