Schulman

Från Wikipedia
Version från den 13 december 2015 kl. 17.06 av DavidIvar (Diskussion | Bidrag) (fix referensfel. (genom att flytta ned not, som inte används i texten, under rubriken källor))

Schulman, även skrivet von Schulman och Schulmann, är ett efternamn som i Norden har sina flesta bärare i Finland. Många med namnet tillhör en finländsk-svensk adelsätt av balttysk härkomst, men namnet bärs också bland annat av svenskar med judiskt ursprung.[1]

Enligt offentlig statistik tillgänglig i juli 2014 är följande antal personer med de olika namnvarianterna bosatta i de nordiska länderna:

  • Sverige: Schulman 33, von Schulman 7, Schulmann 0. Totalt 40 personer.[2]
  • Danmark: Schulmann 3.[3]
  • Finland: Schulman 112, von Schulman 6. Totalt 118 personer. Detta antal inkluderar dem som utflyttat från Finland, men som enligt finländsk folkbokföring fortfarande är i livet.[4]

Uppgifter från Norge[5] liksom andra kombinationer av namn och land ligger under respektive lands spärrgräns (3-5 personer). I Tyskland beräknas bo omkring 13 personer med stavningen Schulman och 442 med stavningen Schulmann.[6]

Personer med efternamnet Schulman eller med varianter av detta namn

Adliga ätten Schulman

Schulman, von Schulman, är en uradlig släkt, ursprungligen från Estland, som tillhör Sveriges och Finlands adel. Efternamnet Schulman är inte unikt för denna släkt.

Ättens äldste stamfader är Henrik Schulman, som levde under 1500-talet och var länstagare i Tyska Orden. Dennes sonson, Otto Schulman, var överste i svensk tjänst och erhöll svenskt adelskap år 1634 på nummer 176; denna gren utslocknade 1717. Otto Schulman var gift med Anna Catharina von Mörner, dotter till Berndt Didrik von Mörner och Anna von der Grünau. Deras dotter gifte sig med Hans Georg Mörner och blev stammoder till såväl den friherrliga som den grevliga ätten Mörner af Morlanda.

Genom ett missförstånd introducerades Otto Christoffer Schulman (1698-1771) år 1738 på detsamma numret, trots att släktskapet inte var i rakt nedstigande led. Han fick bara barn med sin andra hustru, Margareta Helena Sass vars mor tillhörde ätten Boije af Gennäs. Den senare Otto Christoffer Schulmans ättelinje introducerades även på Finlands riddarhus, år 1818, på nummer 13. Grenar av den finländska grenen återkom till Sverige på 1900-talet, och återintroducerades 1912 och 1962.

Släktträd i urval

Se även

Referenser

Noter

  1. ^ Ett exempel är Salomon Schulman, svensk kännare av jiddisch språk och kultur.
  2. ^ Statistiska centralbyrån, Namnsök
  3. ^ Danmarks statistik, Hvor mange hedder...
  4. ^ Befolkningsregistercentralen (Finland), Namntjänst
  5. ^ Statistisk sentralbyrå (Norge), Navnesøk
  6. ^ Karte zum Namen på webbplatsen "verwandt.de" (på tyska)
  7. ^ Alexander och Amanda Schulman i birthday.se. Läst 2014-07-20.
  8. ^ Calle och Anitha Schulman i birthday.se. Läst 2014-07-20.

Källor