Scratch (programspråk)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Scratch är ett interpreterande dynamiskt visuellt programspråk baserat på och implementerat i Squeak. Att det är dynamiskt tillåter att koden förändras t.o.m. då programmet körs. Det har som mål att undervisa programmering för barn och låta dem tillverka spel, videofilmer, och musik. Det kan laddas ned fritt och används i en mängd olika projekt i och utanför skolor runt om i världen.

Scratch används för att skapa roliga och smarta spel, historier och animation. Elever och lärare brukar använda scratch till att enkelt skapa interaktiva animationer och pedagogiska spel. Det ger ett insteg till datorprogrammeringens värld. Det kan användas för en rad pedagogiska och underhållande konstruktionsändamål från matematiska och vetenskapliga projekt, tex simuleringar och visualiseringar av experiment, inspelade föreläsningar och animerade presentationer, till interaktiv konst.

Scratchs namn ansyftar till scratching, och avser både språket och dess implementation.

Scratch utvecklas av en liten grupp forskare vid Lifelong Kindergarten Group vid MIT Media Lab.[1]

Historia[redigera | redigera wikitext]

2002 testades Scratch för första gången men kunde programmeras runt världen redan 2005. 2014 lanserades Scratch 2.0 som är en bättre uppdatering till Scratch. Skolor kan prova på Scratch i programmering.

Övrigt[redigera | redigera wikitext]

Deras slogan är -Forever Imagine Program Share-. Deras maskot är den orangea scratch-katten.


Noteringar[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ "Scratch" Hänvisning från 25 maj 2005.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]