Senftenberg (Brandenburg)

Från Wikipedia
Senftenbergs stadsvapen.
Gartenstad Marga i stadsdelen Brieske.

Senftenberg (sorbiska: Zły Komorow) är en stad och tillika huvudort i Landkreis Oberspreewald-Lausitz i delstaten Brandenburg i Tyskland. Folkmängden uppgick till 26 821 invånare i slutet av 2009, på en yta av 126,97 kvadratkilometer.[1]

Geografi

Senftenberg ligger i Niederlausitz vid floden Schwarze Elster (svarta Elster), en biflod till Elbe, och sjön Senftenberger See. Staden ligger cirka 60 km norr om Dresden och ungefär 40 km sydväst om Cottbus.

Historia

Senftenberg grundades under den tyska östkolonisationen. Namnet kommer troligtvis från det tyska ordet "sumpftenburg" (ungefär sumpborg), på grund av den sanka marken och försvarsborgen i närheten. 1279 nämndes staden för första gången i skrift.

Under medeltiden bodde mellan 300 och 400 människor här. Efter en kort tid under brandenburgskt styre under början av 1300-talet kom Senftenberg 1368 att tillfalla Böhmen. 1413 tog landfogden och panthandlaren i Niederlausitz, Hans von Polenz, över staden. 1448 köpte den sachsiska hertigen Friedrich Senftenberg och de kommande 400 åren tillhörde man Sachsen. Sachsarna lät bygga en för denna tid modern försvarsborg vid staden.

Efter Wienkongressen 1815 förlorade Sachsen Senftenberg till Preussen.

Under slutet av 1800- och början av 1900-talet upplevde staden ett industriellt uppsving på grund av brunkolsindustrin. Eftersom brunkol bryts i dagbrott innebar detta att många sorbiska byar jämnades med marken, vilket innebar att det sorbiska språket och den sorbiska kulturen trängdes undan. Delar av staden har rivits för att ge plats åt brunkolsindustrin, bland annat Rauno och Reppist.

2004 firade staden 725-årsjubileum.

Ekonomi

Från att ha varit en utpräglad industristad med brunkolen som viktigaste näring, försöker man nu att locka turister till de natursköna omgivningarna.

Stadsdelar

Schwarze Elster
(Čorny Hałštrow)



Zły Komorow
Brězk (Brězk)
Košyna
Hóznja
Košynka
Němskej
Cikey
Sedlišćo
(sorbiska)



Vänorter

Källor