Seriff

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Serif)
Hoppa till: navigering, sök
Serif and sans-serif 01.png Sans-serif-teckensnitt
Serif and sans-serif 02.png Seriff-teckensnitt
Serif and sans-serif 03.png Seriff-teckensnitt
(seriffer i rött)

Seriff (även serif), klack eller schattering, är de tvärstreck som avslutar den bokstavsstapel som utgör en bokstav eller ett tecken i en teckenuppsättning. Teckensnitt som innehåller dessa avslutande streck kallas seriffer, seriff-teckensnitt eller antikvor, medan sans-seriffer eller grotesker är de teckensnitt som saknar dessa avslutande streck. Traditionellt används seriff-teckensnitt huvudsakligen i brödtext (huvudtext).

Seriff-teckensnitten delas in i fyra undergrupper (typkaraktärer): garalder (mediaeval, medievalantikva eller renässansantikva), övergångsform (real eller transantikva), egyptienne (mekaner) och didoner (nyantikva).

Ursprung och användning[redigera | redigera wikitext]

Serifferna har sitt ursprung i antikens Italien, då de ristade bokstäver i sten. En teori är att stenhuggarna skar då ut en extra bit vid avslutningen på längre bokstavsstreck för att hindra grus och smuts från att samlas i hörnorna av bokstäverna. En annan teori är att när texterna skrevs, anlitade man först en skrivare, innan man anlitade en stenhuggare. Skrivaren skrev texterna som skulle huggas in med en flytande färg. För att hindra färgen från att rinna, ritade han ett extra lodrätt streck underst. Det övre strecket lades till för symmetrins skull. [källa behövs]

Sans-serif-teckensnitt har traditionellt använts framför allt i kortare stycken, så som i rubriker, bildtexter och i tabeller, för att urskiljas tydligare från brödtexten, men tendensen i många slags trycksaker numera[sedan när?] är ökad användning av grotesker på seriffernas bekostnad.

I text som ska visas på bildskärm väljs sans-serif-teckensnitt oftare, eftersom seriffer annars upplevs störande på grund av bildskärmens låga upplösning. Dessutom kan serifftypsnittens variation i tjockleken mellan hårstreck och grundstreck ofta inte tydligt återges.[förtydliga]

Se även[redigera | redigera wikitext]