Versal

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Versal är också ett produktnamn för loratadin.
Bild av text som visar skillnaden mellan gemener och versaler.

Versaler, vardagligt stora bokstäver, är den större varianten av alfabetets bokstäver i tryckt text (exempelvis A, B, C, ...), i motsats till gemener. De skiljer sig från kapitäler, som är stora bokstäver av samma fysiska storlek som gemener, eller som det heter på fackspråk: "versaler på gemen x-höjd". På engelska kallas versaltillståndet för upper case, ’övre lådan’, eftersom vid handsättning de versala typerna förvarades i den övre av två typkaster. (I den undre förvarades de gemena typerna, lower case.)

I handskrifter används istället ordet majuskel (pluralis majuskler). Motsatsen till en majuskel är i detta fall en minuskel (pluralis minuskler).

I latin användes ursprungligen uteslutande majuskler (se dock romersk kursivskrift). I de skrifter som inte gör någon skillnad på små och stora bokstäver, till exempel uncialskrift, används ett så kallat universalalfabet. Halvuncialskrift är en minuskelskrift men uppfattas på grund av alla sina korta uppstaplar och underhäng som majuskelskrift.

Se även[redigera | redigera wikitext]