Show runner

Från Wikipedia
Version från den 31 januari 2015 kl. 00.05 av NirmosBot (Diskussion | Bidrag) (Byter ut två eller fler mellanslag till ett med AWB)

Show runner (alternativt showrunner[1] eller show-runner[2]) är en term som används i den amerikanska TV-industrin, och som betyder att en person är ansvarig för den dagliga verksamheten av TV-serier, alltså den som leder arbetet av programmet. Termen används ibland även om människor i andra länders TV-industrier.[2]

Variety definierar det som exekutiv producent. De facto kan dock showrunnern vara någon helt annan. Bloggen (och boken) Crafty Screenwriting definierar showrunner som "personen som ansvarar för ett programs alla kreativa aspekter, och som står som ansvarig inför TV-bolaget (och produktionsbolaget, om det inte är hans/hennes eget produktionsbolag). Chefen. Oftast en författare."[3]

Kolumnisten Scott Collins på Los Angeles Times beskriver en show runner som[4] "bindestreck," en underlig korsning mellan blåögda artister och tuffa driftiga managers. De är inte bara författare; de är inte bara producenter. De anställer och avskedar författare och studioanställda, utvecklar handlingen, skriver manuskript, delar ut roller, ser till att budgeten hålls och sköter kontakten med studio- och bolagscheferna. Det är en av nöjesvärldens mest ovanliga och svåra höger hjärnhalva/vänster hjärnhalva yrkesbeskrivningar... show runners gör - och skapar ofta - programmen, och idag är programmen viktigare än någonsin. I den långsvansade nöjesekonomin ser inte tittarna på TV-kanaler. De bryr sig inte ens om bolagen. De ser på programmen. Och de bryr sig inte om hur de får tag på dem.

Vanligtvis är showrunnern programmets skapare eller medskapare, men så är det inte alltid. I långkörare får skaparen oftast nya arbetsuppgifter efter en tid, och ansvaret för verksamheten tas istället över av andra författare eller författarteam. Cityakuten, The Simpsons, The West Wing och På spaning i New York är alla exempel på långkörare som har haft många showrunners.

I Kanada

I Kanadas TV-industri bråkas det just nu mycket om termer som vanligtvis tillskrivits författarna. "Showrunner" är en av dessa termer, och den senaste tiden har många ickeskrivande producenter försökt att tillskriva sig som showrunner, eftersom den kanadensiska TV-industrin traditionellt varit en löpande bandetindustri. Många producenter som mötts av svårigheten att få program finansierade och uppstartade har krävt att själva bli kallade för showrunner.

I den amerikanska industrin är det mycket ovanligt att en showrunner inte är eller har varit manusförfattare till programmet. I Kanada däremot, där författarna och producenterna kämpar om företrädet, har termen blivit en där många författare vägrar att erkänna ickeskrivande showrunners, och producenter motsätter sig att erkänna författarna som "producenter". Mycket på grund av denna förvirring och dessa kontroverser etablerade Writers Guild of Canada, föreningen som representerar de kanadensiska manusförfattarna, priset Showrunner Award som delas ut på den årliga Canadian Screenwriting Awards, främst för att uppmärksamma detta problem. Den första "Showrunner Award" gavs till Brad Wright, exekutiv producent till Stargate Atlantis och Stargate SG-1 i april 2007.

Kända showrunners

Referenser och fotnoter

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia.