Hoppa till innehållet

Brad Wright

Från Wikipedia
Brad Wright
Wright, augusti 2008.
Född2 maj 1961 (63 år)
Toronto, Ontario, Kanada
Nationalitetkanadensare
Yrke/uppdragexekutiv producent, manusförfattare och skådespelare
BarnKayla och Tessa

Brad Wright är en kanadensisk producent och manusförfattare som hittills haft sina största framgångar med de kanadensisk-amerikanska TV-serierna, science fiction-TV-serierna Stargate SG-1 (1997-2007), Stargate Atlantis (2004–2008) och Stargate Universe (2009-2011) . Han räknas dessutom tillsammans med Robert C. Cooper och Jonathan Glassner som skapare av Stargate SG-1 och som skapare av Stargate Atlantis tillsammans med Cooper. Brad Wright har dessutom varit en av de drivande krafterna i arbetet med de två långfilmerna: Stargate: The Ark of Truth och Stargate: Continuum. Den sistnämnda filmen är han även en av manusförfattarna till.

Brad Wright, som är född i Vancouver, British Columbia, Kanada, gjorde sig ett namn i science fiction-genren genom den hyllade och flerfaldigt belönade TV-serien The Outer Limits [1] , som dock aldrig har visats i Sverige. The Outer Limits var ursprungligen en 1960-talsserie som började spelas in igen på 1990-talet. Det första nya avsnittet sändes den 26 mars 1995 i USA och gick därefter i sju säsonger om totalt 152 avsnitt fram till 2002. Det var i arbetet med denna serie som Wright inledde sitt samarbete med Jonathan Glassner. Brad Wright har två döttrar som heter Kayla och Tessa. Dessa två har spelat med i ett av Stargate SG-1:s avsnitt. Detsamma har Wright gjort och det i det speciella SG-1:s 200:e avsnitt[2] där han spelade skotsk chefsingenjör( som en parodi på Star Trek). Han har även spelat F-15-pilot den 29 juli 2008 i långfilmen Stargate: Continuum.


Han har även skrivit manus till TV-serier såsom Neon Rider, Svarta Hingstens första äventyr, The Odyssey, Highlander, Madison och Poltergeist: The Legacy.

Filmografi[redigera | redigera wikitext]

Som manusförfattare eller medförfattare

Som exekutiv producent

Som konsulterande producent

Utmärkelser[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]


Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

  • Brad Wright på The Internet Movie Database (IMdB)[1]
  • Brad Wright på TV Rage [2]
  • Brad Wright på Stargate-MGM [3]
  • Brad Wright på Metro Goldwyn Mayer(MGM) [4]