Sibirisk lärk

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Sibirisk lärk
Status i världen: Livskraftig (lc)[1]
Siberian-larch.jpg
Systematik
Domän Eukaryoter
Eukaryota
Rike Växter
Plantae
Division Fröväxter
Spermatophyta
Underdivision Barrväxter
Coniferophyta
Klass Pinopsida
Ordning Pinales
Familj Tallväxter
Pinaceae
Släkte Lärkträdssläktet
Larix
Art Sibirisk lärk
L. sibirica
Vetenskapligt namn
§ Larix sibirica
Auktor Ledebour, 1833
Hitta fler artiklar om växter med

Sibirisk lärk (Larix sibirica) är art i familjen tallväxter. Det är ett pionjärträd med utbredning över stora delar av nuvarande Ryssland, men även i Mongoliet och Kina (Xinjiang). Trädet är mycket vanligt i sitt utbredningsområde.

Trädet kan bli upp till 40 m högt med en stamdiameter på 80 cm. Barken är mörkt grå till mörkt brun, skrovlig. Kronan är konisk, grenarna hänger inte, de är gula eller gulgrå, glänsande, tätt håriga som unga, senare mer eller mindre kala. Vinterknoppar nästan runda. Barren blir 2-4 cm långa, med spetsig eller rundad spets. Kottarna är först purpur- eller rödbruna, sällan gröna, de mognar till blekt bruna eller purpurbruna, äggrunda eller smalt äggrunda, 2,5-4,5 × 2-3,5 cm.

Sibirisk lärk växer bl a i områden med permafrost. Under sommarhalvåret tinar bara det översta lagret av marken i vilket den sibiriska lärken växer. Underliggande markskikt förblir frusna varför marken inte dräneras. Lärken utvecklas alltså i mycket fuktig miljö och har därför mycket god rötbeständighet. Notera att denna rötbeständighet beror på både arvsfaktorer, då arten utvecklats i miljöer där rötbeständighet är livsnödvändig, och på gynnsam selektion av varje individ.

Träkonstruktioner av sibirisk lärk var tidigare mycket vanliga för båtar och byggnader. Med modernare tekniker har bruket av träslaget fallit i glömska. På senare tid har dock träslaget fått en renässans på grund av en utbredd medvetenhet om de skadliga följderna av bruket av exotiska träslag som bland andra teak, liksom de miljöproblem som är förknippade med det utbredda bruket av tryckimpregnerat virke. Sibirisk lärk har en jämförelsevis god motståndskraft mot biologisk nedbrytning och kan ersätta impregnerat virke i många typer av användning.

Sibirisk lärk växer inte i vilt tillstånd i Sverige men kan planteras.

Synonymer[redigera | redigera wikitext]

  • Larix decidua subsp. sibirica (Ledebour) Domin
  • Larix decidua var. sibirica (Ledebour) Regel
  • Larix russica (Endlicher) Sabine ex Trautvetter
  • Larix sukaczewii Dylis
  • Pinus larix var. russica Endlicher.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Conifer Specialist Group 1998. Larix sibirica. Från: IUCN 2006. 2006 IUCN Red List of Threatened Species Läst 2007-01-30.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]