Siegfried Graetschus

Från Wikipedia
Siegfried Graetschus
Untersturmführer
Född9 juni 1916
Tilsit, Ostpreussen, Preussen, Kejsardömet Tyskland
Död14 oktober 1943 (27 år)
Sobibór, Distriktet Lublin, Generalguvernementet
Inträde20 december 1935
Tjänstetid1935–1943

Siegfried Graetschus, född 9 juni 1916 i Tilsit, död 14 oktober 1943 i förintelselägret Sobibór, var en tysk SS-Untersturmführer, delaktig i Aktion T4 och Operation Reinhard. Under andra världskriget var han lägervakt i Sobibór och chef för de ukrainska vakterna.

Biografi[redigera | redigera wikitext]

Graetschus blev medlem i Schutzstaffel (SS) 1935 och året därpå i Nationalsocialistiska tyska arbetarepartiet (NSDAP).

Aktion T4[redigera | redigera wikitext]

I september 1939 inleddes officiellt Nazitysklands så kallade eutanasiprogram Aktion T4, inom vilket psykiskt och fysiskt funktionshindrade personer mördades. Graetschus var verksam inom administrationen på eutanasianstalten (NS-Tötungsanstalt) i Bernburg. Han hade även till uppgift att kremera de mördade patienternas kroppar; detta gjorde han på anstalterna i Grafeneck, Brandenburg an der Havel och Bernburg.

Operation Reinhard[redigera | redigera wikitext]

Förintelselägren Treblinka, Bełżec och Sobibór ingick i Operation Reinhard, nazisternas plan att utplåna Generalguvernementets judiska befolkning. I Belzec deltog Graetschus i experiment med gasvagnar. På Christian Wirths order byggde Graetschus och Lorenz Hackenholt om en lastbil från Reichspost till en gastruck, där avgaserna med en slang fördes in i lastutrymmet.[1]

Efter en kort tjänstgöring i Treblinka posterades Graetschus i augusti 1942 i Sobibór. Han utsågs till chef för det ukrainska vaktmanskapet, som inbegrep omkring 100 man.

Den 14 oktober 1943 ägde ett fånguppror rum i Sobibór. Graetschus lockades in i lägrets skrädderi under förespegling att han skulle prova en rock. De båda fångarna Arkadij Wajspapir (född 1921) och Yehuda Lerner (1926–2007) hade gömt sig bakom ett förhänge och hoppade fram och slog ihjäl Graetschus med en yxa.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från tyskspråkiga Wikipedia, Siegfried Graetschus, 14 oktober 2013.

Noter[redigera | redigera wikitext]