Silvio Cator

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Silvio Cator
Silvio Cator

Silvio Cator.

Friidrott

Nation: Haiti Haiti

Olympic rings with transparent rims.svg Olympiska spel
Silver Amsterdam 1928 Längdhopp


Sylvio eller Silvio P. Cator, född 9 oktober 1900 i Cavaillon, död 22 juli 1952 i Port-au-Prince, var en haitisk friidrottare som främst tävlade i hoppgrenar.

Cator inledde sin idrottskarriär som fotbollsspelare, först för Trivoli Athletic Club och senare Racing Club Haitien. Han deltog vid sommar-OS i Paris 1924, men nådde inga större framgångar med en femtonde och tolfte plats i höjdhopps- respektive längdhoppstävlingen.

Fyra år senare var Cator åtskilligt bättre. Vid spelen i Amsterdam 1928 erövrade han silvermedaljen efter ett hopp på 7,58, 15 centimeter bakom den segrande amerikanen Ed Hamm.

Bara en månad efter OS, 9 september 1928, slog Cator Hamms världsrekord genom att hoppa 7,93 i Paris.

Cator deltog även i längdhopp vid OS i Los Angeles 1932, men hade nu passerat höjden på sin karriär och slutade på en nionde plats.

Cators silvermedalj är det bästa resultatet någonsin av en haitisk idrottare i OS (landet har förutom denna medalj bara erövrat ett brons i lagtävlingen i frigevär 1924). Världsrekordet stod sig i drygt tre år (innan japanen Chuhei Nambu förbättrade det till 7,98 i Tokyo 27 oktober 1931), men står sig ännu som haitiskt rekord och är därmed det äldsta nationella rekordet i friidrott.

1946 valdes Cator till borgmästare i Port-au-Prince. Stade Sylvio Cator (ett fleridrottsstadion) i Port-au-Prince är uppkallat efter honom och färdigställdes under hans dödsår 1952.

1958 gav det haitiska postväsendet ut en serie på sju frimärken för att markera 30-årsjubileet för Cators silvermedalj och världsrekord.