Simen Agdestein

Från Wikipedia
Simen Agdestein
Simen Agdestein
Personlig information
Födelsedatum15 maj 1967 (56 år)
FödelseortNorge Asker, Norge
Längd188 cm
PositionAnfallare
Seniorlag*
År
1984–1992
Klubb
Norge FK Lyn
SM (GM)
92 (37)
Landslag
År
1988–1989
Landslag
 Norge
SM (GM)
8 0(1)
* Antal matcher och mål i seniorlag räknas endast för de inhemska ligorna.

Simen Agdestein (född 15 maj 1967 i Asker) är en norsk schackstormästare, och tidigare fotbollsspelare.

Schackkarriär[redigera | redigera wikitext]

Agdestein slog igenom i tidig ålder, och vann norska mästerskapen i schack redan som femtonåring 1982, en tävling som han sedan vunnit ytterligare sex gånger. Han blev sedan internationell mästare vid sexton års ålder, och stormästare som artonåring. År 1986 slutade han på andra plats i Junior-VM, framför spelare som Evgeny Bareev, Viswanathan Anand och Jeroen Piket. Han slog sig dock aldrig in i den yppersta världseliten, men var Norges starkaste schackspelare från mitten av 1980-talet fram till Magnus Carlsens genombrott.

Fotbollskarriär[redigera | redigera wikitext]

Agdestein var också en framgångsrik fotbollsspelare. Han spelade för Lyn, och noterades för åtta A-landskamper. I början av 1990-talet tvingades han dock lägga av efter en knäskada.[1] Detta inverkade även negativt på hans schackkarriär vid denna tid, men vid slutet av 1990-talet hade Agdestein åter etablerat sig som en stark internationell stormästare.

Övriga aktiviteter[redigera | redigera wikitext]

Agdestein har sedan flera år tränat Magnus Carlsen. Han undervisar även i schack vid ett norskt idrottsgymnasium. Han skriver en schackspalt i Verdens Gang, och har även deltagit i den norska upplagan av Let's Dance. Agdestein var tidigare gift med Marianne Aasen Agdestein, som sitter i Stortinget för Arbeiderpartiet.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]