Sions sånger (laestadiansk sångbok)

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sions sånger
LandSverige
Språksvenska
Genrepsalmbok
Utgiven1951-
Typpsalmbokserie
Antal band3

Sions sånger är titeln på flera olika laestadianska sångböcker.

Under 1900-talet samlade de östlæstadianska fridsföreningarna sina sånger från både Finland och Sverige i en gemensam sångbok, kallad Sions Sånger. I sångboken intogs inte sånger från Den svenska psalmboken, som den inte avsågs ersätta. Den har tryckts om i åtskilliga upplagor, och används flitigt på stormöten och bönemöten. Många av sångerna är gemensamma med övriga väckelserörelser i Sverige, framförallt sångerna av Lina Sandell. Det som ger sångboken dess särprägel (från svensk synpunkt) är de många översättningarna av finska sånger och psalmer.

Sions Sånger gavs ut i tryckt version första gången år 1951. Sångerna i denna bok var samlade av ingenjören och predikanten Elis Sjövall[1] (1921–1982).

År 1981 gav Laestadianernas Fridsföreningars Förbund (LFF) ut en kompletterad och omarbetad sångbok.[2] Eftersom LFF och den motsvarande finskspråkiga riktningen samarbetar och anordnar regelbundet gemensamma möten, har antalet översatta sånger från finska utökats i denna utgåva. Innehållsförteckningen i dessa utgåvor finns under nedanstående länkar.

År 2005 tillsatte LFF en kommitté med uppgift att förnya sångboken. Den nya sångboken kom ut 2008[3] och innehåller 355 sånger. En stor mängd nya sånger har tagits med i denna upplaga, huvudsakligen översättningar av sånger från finska Siionin Matkalaulut och engelska Hymns and Songs of Zion.

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]