Sitz im Leben

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Sitz im Leben (tyska "plats i livet") är ett begrepp som blivit teknisk term för de slutsatser som dras inom formkritiken angående den situation som ett specifikt textavsnitt skapats i och vilken funktion den haft. Termen myntades av teologen Hermann Gunkel och används främst om forntida texter som först traderats muntligt, särskilt bibeltexter.

Till exempel, Gunkel delade in Psaltarens psalmer i grupper beroende på hur de kan ha använts i den religiösa kulten i det forntida Israel. Hypotetiska psalmtyper med olika Sitz im Leben är klagosånger till Gud, psalmer med anknytning till kungliga ceremonier, och psalmer om det årliga förnyandet av Jahvehs ställning som Israels gud och härskare.[1]

Ett annat exempel är att en nytestamentlig liknelse eller en underberättelse muntligt brukats innan den skrevs ner i evangeliet. Ibland talas det om tre typer av Sitz im Leben för de formbestämda evangelieavsnitten, först en under Jesu liv, sedan en i den första församlingens liv och slutligen den plats texten fått i respektive evangelium.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Hermann Gunkel, Die Psalmen. Übersetzt und erklärt von Hermann Gunkel. Göttingen 1926.