Självhjälpslitteratur

Från Wikipedia

Självhjälpslitteratur är litteratur som syftar till att hjälpa och guida läsarna i deras personliga (vardagliga) problem. Genren, i dess moderna form, uppstod i USA under 1930-, 1940- och 1950-talet. En del av böckerna är jordnära och handlar exempelvis om att få saker gjorda (vara effektiv) eller att övervinna fobier av olika slag. Andra lovar läsaren att hon blir en bättre och lyckligare människa om hon följer råden. Genren bygger på idén att individen kan forma det liv som han eller hon vill leva. Centralt är också det psykologiska och terapeutiskt förhållningssättet liksom idén om det romantiska parförhållandet.

Tre livsfilosofier[redigera | redigera wikitext]

Thomas Johansson, som i boken Makeovermani undersökt genren, menar att det finns tre olika livsfilosofier i genren: den hedonistiska, den kontemplativa och den framgångsteologiska. Den filosofi som dominerar är dock, enligt Johansson, den framgångsteologiska. Andliga och kontemplativa inslag förekommer liksom hedonistiska, men huvudbudskapet i de flesta böcker i genren är att individen bör utveckla sig själv och därmed bli lycklig och framgångsrik.

Självhjälpsförfattare (i urval)[redigera | redigera wikitext]

Dessutom har flera "kändisar" marknadsfört olika självhjälpsböcker, däribland Jennifer Love Hewitt, Oprah Winfrey, Elizabeth Taylor, Charlie Fitzmaurice och Cher.[1] Den mest kände representanten är dock Phil McGraw, som i böcker och framförallt i sin TV-show, Dr. Phil, på ett handfast sätt ger råd till människor med olika problem.

Exempel på böcker i genren[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ ”Arkiverade kopian”. Arkiverad från originalet den 13 april 2011. https://web.archive.org/web/20110413115341/http://www.newlifeoutlook.com/success-skills/self-help-books/. Läst 6 april 2011.  Artikel på Newlifeoutlook.com
  2. ^ [a b c d e f] Aspelin, Johan, Suveränitetens pris - en kritisk studie om självhjälpslitteratur, Dualis förlag 2008

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]