Sjömanskyrkan Stockholm

Från Wikipedia
Sjömansinstitutes hus

Sjömanskyrkan Stockholm är en stiftelse som grundades år 1917 i ett led att hjälpa blottställda sjömän med mat, logi och kläder. Sjömanskyrkan finns nu i Gamla Prästgården på Lövlundsvägen 28 i Nynäshamn.

Sjömanskyrkan i Stockholm hör till Oscars församling. Sjömanskyrkans huvuduppgifter är diakonalt arbete och uppsökande verksamhet i form av fartygsbesök i Stockholms, Nynäshamns och Södertäljes hamnar.

Sedan år 1942 fanns Stockholms sjömanskyrka i Sjömansinstitutets hus vid Katarinavägen 19. År 2008 lämnade kyrkan lokalerna vid Katarinavägen och flyttade till Stockholms frihamn där man har ett litet kapell. Kyrkan utgav tidigare även tidningen Med sjömän i hamn. i September År 2019 så flyttade Sjömanskyrkan till sin nuvarande adress i Nynäshamn för närheten till Norviks hamn samt byggde en ny lokal ute på Kaknäs där de samarbetar med Sjöfartsverket med Sjömanservice till sjömän ombord och iland.

I februari 2015 föreslog biskop Eva Brunne att de kristna symbolerna i Sjömanskyrkan tillfälligt skulle flyttas och att man skulle märka ut böneriktningen mot Mecka. Syftet var att kyrkorummet skulle göras mer tillgängligt för alla.[1][2]. Förslaget möttes av omfattande kritik och genomfördes aldrig.[3][4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]