Sjuan (kortspel)

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

För den svenska grundskolans sjunde årskurs, se skolår 7.


Sjuan (även känt som Fan tan / RuterSju) är ett kortspel som går ut på att bli av med sina kort.

Hur man spelar[redigera | redigera wikitext]

Korten blandas och delas ut till spelarna som bör minst vara tre till antalet, tills kortleken är slut. Den med Hjärter sju börjar sedan med att lägga ut just hjärter sju vågrätt framför sig. Nästa spelare, den till vänster, kan sedan lägga ut antingen en av de återstående tre sjuorna eller hjärter sex eller åtta, som då läggs lodrätt intill hjärter sju.

Åttorna läggs på valfri sida, medan sexorna läggs på motsatta. Man ska sedan bygga stegar genom att placera kort nio, tio, knekt, dam och kung på åttan av samma valör samt fem, fyra, tre, två och ess på sexan. Den spelare som lägger sista kortet i högen (ess eller kung) vänder högen. Alla spelare lägger varsitt kort, ett till antalet, och målet är att bli av med alla kort på handen genom att taktiskt sett behålla kort de andra kan tänkas behöva medan man själv ser till att tvinga de andra spelarna att lägga de kort man själv behöver.

När möjligheten finns för en spelare att lägga ut alla sina kort kan denne göra det och vinner på så sätt spelet. De övriga deltagarna kan dock fortsätta spelet tills siste person går ut.

Om en spelare inte kan lägga så säger denne pass och får ett straff som ser olika ut i olika varianter av spelet. Här är några

- Straffet blir att be de övriga spelarna om kort. I förväg bestäms det om det är alla spelarna, endast spelaren mittemot, spelaren till höger och vänster eller bara spelaren till vänster. I förväg bestämmer man också hur detta kort väljs; antingen så får spelaren som ger bort kortet välja kort eller så får spelaren som ska få kortet dra ett på random.

- Straffet blir att få ett föremål. Detta föremål behåller man till att en annan spelare säger pass och föremålet går då till den spelaren. Den som har föremålet får inte spela så länge den har föremålet.

Detta spel finns i flera varianter där ovan är grundreglerna. Här är en lista på tilläggsregler:

- När en spelare lägger sista kortet i högen (ess eller kung) och vänder högen så blir det spelarens tur igen om denne spelaren vill. Man kan också ha regeln att spelaren måste lägga

Taktik:

-Om man kan lägga och inte vill så är det bra för dig själv och saboterar för dina motståndare.

- När man ger bort kort till en spelare som fått straff så är det smart att ge ett av sina högsta (ess, två, kung eller dam) för att försvåra spelet för den olycklige.

- Om man lägger sista kortet i en hög och får lägga igen så är det oftast bättre att inte lägga igen då det mest bara öppnar upp för dina motspelare. Detta kort kan du ändå lägga senare när du får möjligheten att lägga alla dina kort.

Se även lista över kortspel.