Sjusovarsemester

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sjusovarsemester
OriginaltitelRip Van Donald
HistoriekodW WDC 112-02
TitelfigurKalle Anka
Antal sidor10
ManusCarl Barks
TeckningarCarl Barks
Första publiceringjanuari 1950

Sjusovarsemester är en serie av Carl Barks från januari 1950. Serien är på tio sidor och publicerades i Sverige för första gången i Kalle Anka & C:o nummer 12 år 1950.

Handling[redigera | redigera wikitext]

Kalle är trött på vintern i Ankeborg och planerar att resa söderut till värmen. Knattarna däremot vill stanna och leka i snölandskapet. Kalle propsar på att resa och Knattarna blir utom sig av förtvivlan. Väl nere i södern lägger sig Kalle vid ett träd och somnar. Knattarna bestämmer sig för att spela Kalle ett spratt och limmar fast ett lösskägg på honom och preparerar hans kläder så att de ska se gamla och malätna ut. När Kalle vaknar, märker han att han har fått ett långt skägg och att Knattarna har blivit äldre (genom att maskera sig på olika vis). Knattarna hävdar, att Kalle har sovit i 40 år, dubbelt så länge som Rip Van Winkle. Kalle tror inte på detta, men Knattarna försäkrar honom om att han blev smittad med sömnsjuka av en tsetsefluga.

Så småningom börjar Kalle tror på det som Knattarna säger, men han vill ändå se en stad som har förändrats efter 40 år. Knattes, Fnattes och Tjattes påhitt underlättas av att Kalle i bilen råkar inandas ångorna från en trasig flaska med eter. För Kalle framstår därför stadens byggnader som gjorda av gummi, bilarna är avklippta på mitten och människorna förefaller att vara i bitar. Plötsligt tappar Kalle kontrollen över bilen och kraschar in i en stolpe. Knattarna för tillbaka den avtuppade Kalle till trädet där han sovit, tar av honom skägget och ger honom en ny skjorta.

Kalle vaknar och tror att det hela endast var en mardröm. Trots detta frågar han om det finns tsetseflugor i verkligheten. När Knattarna svarar jakande och att dessa flugor är särskilt förekommande i södern, får Kalle panik och vill tillbaka till Ankeborg – allt till Knattarnas stora glädje.

Kuriosa[redigera | redigera wikitext]

Som exempel på vad som ändrats i Ankeborg uppger Knattarna att "alla hus är byggda av gummi så de kan böja sig undan atombomber" och att många åker till Mars på semester.

Publikationer (urval)[redigera | redigera wikitext]

Serietidning Land Nummer
Walt Disney's Comics and Stories USA 112
Kalle Anka & C:o Sverige 12/1950
Kalle Anka & C:o Sverige 48/1969
Kalle Anka & C:o Sverige 07–08/2021

Källor[redigera | redigera wikitext]

Webbkällor[redigera | redigera wikitext]

Tryckta källor[redigera | redigera wikitext]