Skärholmens loppmarknad

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skärholmens loppmarknad var en loppmarknad i Skärholmens centrum i sydvästra Stockholm. Den invigdes 1979 med cirka 500 bord som hyrdes ut till den som ville sälja något. Loppmarknaden var mycket känd lokalt, och i guideböcker brukade den finnas med som en av Stockholmstraktens sevärdheter.

I augusti 2005 upphörde loppmarknaden i Skärholmen, i samband med den stora ombyggnaden av centrumanläggningen som genomfördes mellan år 2005 och 2008. [1] Orsaken var att loppmarknaden hade kommit att förknippas med häleri och annan kriminalitet, vilket innebar att fastighetsägaren och butiksinnehavare i köpcentrumet kom att betrakta den som en belastning snarare än en tillgång för Skärholmens centrum.[2]

Den del av parkeringshuset där loppmarknaden inrymdes är numera riven och på platsen har nya affärslokaler anordnats.

Loppmarknaden återuppstod i liknande lokaler i närbelägna Vårbergs centrum i slutet av september 2005 och flera av de fasta försäljarna följde med i flytten. De nya lokalerna är emellertid mindre och trängre än de gamla och loppmarknaden anses inte längre ha den sevärdhetsstatus som den hade före flytten. Entréavgifterna under helgerna har emellertid behållits; våren 2009 kostade entrén 15 kr.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Loppisen i Vårberg begärs i konkurs, Dagens Nyheter 2007-04-04
  2. ^ Skärholmens loppis måste flytta, Dagens Nyheter 2003-08-26

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]