Skåneländsk Samling

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Skåneländsk Samling (SkS) är en förening som "värnar om skåneländsk natur och kultur - inklusive språk, historia och identitet. Föreningen arbetar för regionens ekonomiska och politiska framtid."[1] Föreningen är en sammanslagning av tidigare Sällskapet Skånsk Samling och Föreningen Skånelands Framtid. Sammanslagningen av de två föreningarna skedde 29 april 2007. Medlemsantalet är [april 2014] cirka 50.

Sällskapet Skånsk Samling[redigera | redigera wikitext]

Sällskapet Skånsk Samling grundades 1937 av läraren, författaren och hembygdsforskaren Ernfrid Tjörne (1891-1981). Föreningen hade Skåneland som verksamhetsområde. Föreningen hade som syfte att vårda Skånelands säregna natur och kultur, såväl andlig som materiell, bevara naturområden, historiska byggnader, fornlämningar etc.

Vid mitten av 1950-talet hade föreningen omkring 500 medlemmar. Kung Gustaf VI Adolf var en av medlemmarna vid den tiden. Sällskapet Skånsk Samling nådde vissa politiska framgångar på 50-talet. Föreningen påverkade läroplanen för grundskolan att särskilt nämna betydelsen av undervisning av dansk historia i Skåneland.

Föreningen Skånelands Framtid[redigera | redigera wikitext]

Föreningen Skånelands Framtid grundades 1991 med mål att stärka identitet och kultur i Skåneland. Föreningen var i starten knuten till Stiftelsen Skånsk Framtid. Antalet medlemmar var ungefär lika stort som i Sällskapet Skånsk Samling.

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ https://sites.google.com/site/skanelandsksamling/stadgar

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]