Slottsberget

Version från den 29 juli 2017 kl. 16.17 av InternetArchiveBot (Diskussion | Bidrag) (Räddar 0 källor och märker 1 som döda. #IABot (v1.5beta))
Slottsberget sett från Stigberget på södra sidan älven, en septemberdag 2010. Några av de 24 gamla trähusen syns på toppen av berget.
Slottsbergets västsida (september 2012), sedd från Sannegårdshamnen.

Slottsberget är ett berg och en del av Lindholmen i Göteborg. Den ligger på Norra Älvstranden, mellan Sannegårdshamnen i väster och de nybyggda delarna av Lindholmen i öster. I området finns många gamla hus av byggnadshistoriskt värde.

Historik

För äldre historik, se Borgen Lindholmen

Själva berget

Lindholmens varv lät i slutet av 1800-talet de anställda bygga hus på berget helt utan stadsplanering.[1] Det var små trähus i ett gytter uppe på toppen av berget, inte helt olikt ett bohuslänskt fiskeläge.[2]

På 1960-talet ville varvet, som ägde marken, bygga en flytdocka. Detta skulle innebära att hela berget skulle sprängas bort. Det blev dock protester, och bland annat Evert Taube engagerade sig i Slottsbergets bevarande. Efter några års kamp mot planerna, "löstes" det hela genom varvskrisen. I och med nedläggningen av varven, fick Slottsberget få lov att bli kvar. En kombination av konstnärer, studenter och – allt färre – varvsarbetare, kunde få bo kvar i husen där fyra rum och kök – utan vatten och avlopp – kunde hyras för 60 kronor i månaden. På 1980-talet kunde husen köpas billigt med tomträtt, där det dyraste gick på 75 000 kronor. Idag är de, fullt moderniserade och i en omgivning med nybyggda bostadshus, något dyrare.[1]

Norr om berget

Norr och nordöst om de små trähusen sluttar berget neråt, och det egentliga Slottsberget upphör. Sluttningen är den norra och östra delen av den gamla holmen Lindholmen på nordsidan av Göta älv. Holmen omgavs ända fram till 1864, helt eller delvis, av kanalen med namnet Kvillen. Sannegårdshamnen var också en kvarvarande del av kanalen.[3] På sluttningen är bebyggelsen mer varierad, och här finns bland annat Lindholmsskolan och biografen Aftonstjärnan.

Se även

Referenser

  1. ^ [a b] "Räddad av varvskrisen".[död länk] Boplats.se. Läst 2012-09-01.
  2. ^ "Utsiktsplatser Slottsberget". Trivago.se. Läst 2012-09-01.
  3. ^ Berg, Wilhelm: Elfsborgs slott, 1902, s. 12.

Externa länkar