Slottsholmen, Västervik

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
För andra betydelser, se Slottsholmen.

Nya Slottsholmen, 2018.

Slottsholmen i centrala Västervik är platsen för Stegeholms slottsruin och Visfestivalen. Tillsammans med den närliggande Strömsholmen utgör Slottsholmen en förbindelseled över Gamlebyviken till Norrlandet och Gränsö. Området har sedan mitten av 1300-talet varit bebyggt i flera omgångar.

Restaurangen[redigera | redigera wikitext]

Slottsholmen med den äldre restaurangbyggnaden och kallbadhuset, omkring 1930. Strax ovanför bildens mitt skymtar Stegeholms slottsruin.
Restaurangen från tidigt 1950-tal.

Den första restaurangen på Slottsholmen (kallad "Slottsholmen" eller "Holmen") stod färdig 1913. Det var en lång träpaviljong ritad av arkitekten Axel Sjögren. Den kom att om- och tillbyggdes i omgångar innan den brann ned i en spektakulär eldsvåda 1950. En ny modernistisk restaurang restes i dess ställe, med stora glaspartier mot vattnet. Den invigdes sommaren 1952 och var resultatet av en arkitekttävling som vunnits av Gösta Åbergh.

Nya Slottsholmen[redigera | redigera wikitext]

2007 uppmärksammades att restaurangbyggnaden kunde komma att rivas av ägarna Föreningen visan, för att ge plats åt ett Visans hus.[1] Länsstyrelsen sade nej till K-märkning och nya planer för området kunde presenteras efter att fastigheten köpts av Björn Ulvaeus.[2]. Byggnaden revs i början av september 2014 och den nya anläggningen skulle enligt exploateringsavtalet innehålla bostäder liksom publika delar som restaurang, ett flytande hotell och eventbyggnad.[3] 2017 stod den nya Slottsholmen klar med 38 bostadsrätter, hotell, restaurang och eventlokaler.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Svenska Dagbladet Tidstypiskt hus hotas av rivning (2007-12-18)
  2. ^ Sveriges Radio Arkiverad 24 maj 2015 hämtat från the Wayback Machine. Abba-Björn bygger nytt hos Visfestivalen i Västervik (2010-05-11)
  3. ^ Sveriges Radio Byggnaden på Slottsholmen helt jämnad med marken (2014-09-17)

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]