Smällkaramell

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
En exklusivare variant av smällkarameller.
Traditionella smällkarameller.

Smällkaramell är ett klassiskt julpynt som brukar hängas upp i julgranen. Den består av vanligen av ett papprör (exempelvis toalettpappersrulle utan toalettpapper) inrullad i silkespapper med klippta fransar/remsor på sidorna. Ändarna runt det inslagna pappröret är fastknutna i ett snöre (exempelvis presentsnöre). Det får smällkaramellen att likna en inslagen karamell. Inuti smällkaramellerna kan man gömma sötsaker eller små gåvor som exempelvis barnen får ta del av vid julgransplundringen.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundidén till smällkarameller kommer ursprungligen från sötsakstillverkaren Thomas J. Smith i London 1847, som sålde kakor inslagna i papper som en utveckling av hans karameller med traditionellt omslag. Tanken var att papperet skulle innehålla små visdomsord, liknande lyckokakor, men affärerna gick ganska dåligt.

Smith gav sig inte. När han slängde in ett vedträ i brasan så small det till. Något som fick honom att infoga en smällmekanism i produkten, som till en början kallades kossack. Hans son Walter Smith utvecklade och moderniserade produkten så att den mer liknade dagens smällkaramell, samtidigt som sötsakerna inuti ersattes allt mer med blandade små gåvor.

Referenser[redigera | redigera wikitext]


Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia