Smällkaramell

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Brittiska smällkarameller med smällmekanism, så kallade Christmas crackers.
Smällkarameller.

Smällkaramell är ett klassiskt julpynt som brukar hängas upp i julgranen. Den består av vanligen av ett papprör (exempelvis toalettpappersrulle utan toalettpapper) inrullad i silkespapper med klippta fransar/remsor på sidorna. Ändarna runt det inslagna pappröret är fastknutna i ett snöre (exempelvis presentsnöre). Det får smällkaramellen att likna en inslagen karamell. Inuti smällkaramellerna kan man gömma sötsaker eller små gåvor.

Historia[redigera | redigera wikitext]

Grundidén till smällkarameller kommer ursprungligen från sötsakstillverkaren Thomas J. Smith i London 1847, som sålde kakor inslagna i papper som en utveckling av hans karameller med traditionellt omslag. Tanken var att papperet skulle innehålla små visdomsord, liknande lyckokakor, men affärerna gick ganska dåligt.

Smith gav sig inte. När han slängde in ett vedträ i brasan så small det till. Något som fick honom att infoga en smällmekanism i produkten, som till en början kallades kossack. Hans son Walter Smith utvecklade och moderniserade produkten så att den mer liknade dagens smällkaramell, samtidigt som sötsakerna inuti ersattes allt mer med blandade små gåvor.

Traditioner[redigera | redigera wikitext]

I bland annat många engelskspråkiga länder finns en särskild jultradition kopplad till smällkarameller med smällmekanism, så kallade Christmas crackers. Det är en dragkamp med smällkaramellen som utlöser en lätt smäll och vinnaren kan erhålla innehållet i vinst. Som alternativ kan smällkaramellerna samt innehållet fördelas jämnt mellan samtliga. Exempel på vanligt innehåll är små leksaker, klurigheter och skämt samt färgglada kronor av papper. Kronan bärs ofta på huvudet vid julmiddagen.[1] Smällkarameller med smällmekanism säljs ofta kompletta i flerpack.

I exempelvis Sverige är det vanligt med egenhändigt tillverkade smällkarameller utan smällmekanism. Dessa används främst som julpynt, i exempelvis julgranen, och kan återanvändas följande jul. Om smällkaramellerna har något innehåll kan barnen ta del av det vid julgransplundringen.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ 7 udda jultraditioner runt om i världen. Vagabond. Läst 19 november 2016.
Den här artikeln är helt eller delvis baserad på material från engelskspråkiga Wikipedia