Social interaktion

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Med social interaktion menas människors sociala handlingar mellan olika personer eller grupper som förändrar andra människors beteende och handlingar utifrån interaktionspartnerns handlingar, det vill säga är social interaktion när en person kopplar mening till en situation, tolkar vad andra säger och handlar utifrån detta.

Övriga sociala handlingar där man har en annan person i åtanke, antingen att man försöker påverka den andres beteende eller att man har den andra i åtanke när man själv socialt agerar, det vill säga att man tar i beaktande vad den andra personen kommer tycka om sitt agerande är social interaktion. Social interaktion handlar inte om fysisk aktivitet, exempelvis räknas det inte som social interaktion när man fysiskt konfronterar en annan person, utan om den sociala kontakten.

Social interaktion som sker på internet mellan två personer kan bli problematisk eftersom det är större risk för missförstånd och misstolkningar av vad den andre menar. Det är med andra ord inte lika enkelt att förstå en persons avsikt på internet än det är annars, eftersom kroppsspråk gör att vi enklare förstår en annan person och den hjälpen har vi inte på internet. Skämt och ironi kan lätt missförstås av varandra på grund av detta, men fördelarna med social interaktion via internet är att människor kan bli mer öppna mot varandra eftersom man kan vara anonym och prata om diverse problem. Detta gynnar blyga människor som har svårt för att prata öppet med andra människor hur den mår och känner. Eftersom folk inte vet hur gammal man är och vilken bakgrund man har försvinner den sociala auktoriteten som annars kan uppstå, exempelvis om en äldre person pratar med en ungdom, då han eller hon inte kan veta att det är en ungdom som han eller hon pratar med, utan får utgå ifrån att personen man pratar med är jämlik med sig själv.

Källor[redigera | redigera wikitext]