Sommarafton på Skagen Sønderstrand

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Sommarafton på Skagen Sønderstrand
P.S. Krøyer - Summer evening on Skagen's Beach. Anna Ancher and Marie Krøyer walking together. - Google Art Project.jpg
KonstnärPeder Severin Krøyer
Basfakta
Tillkomstår1893
TypOlja på duk
Mått (h×b)100 × 150 cm 
PlatsSkagens Museum

Sommarafton på Skagen Sønderstrand (danska: Sommeraften på Skagen Sønderstrand) är en oljemålning från 1893 av den danske Skagenkonstnären Peder Severin Krøyer. Målningen tillhör Skagens Museum.

Motivet[redigera | redigera wikitext]

Anna Ancher og Marie Krøyer på Skagens Sønderstrand Foto af P.S. Krøyer.jpg

Målningen visar konstnärens hustru, Marie Krøyer, promenera på stranden tillsammans med Anna Ancher. Michael Ancher flyttade till Skagen 1880 när han gifte sig med Anna. 1891 flyttade paret Krøyer till Skagen och tillsammans var kvartetten förgrundsgestalter i konstnärskolonin i Skagen.

Krøyer köpte en kamera redan 1885 och han tog åtminstone två fotografier som han använde som minnesstöd till "Sommarafton på Skagen Sønderstrand". Båda visar Anna Ancher och Marie Krøyer bakifrån, vandrande arm i arm utmed strandkanten. Krøyer tog även fram ett antal skisser på motivet, bland annat två som idag ägs av Den Hirschsprungske Samling. När Michael Ancher fick syn på en skiss bestämde han sig för att måla en kopia, den finns idag i Anchers hus. Han skrev till Krøyer att "då jag kom hem i sommar, en regnig dag, så fick jag lust att kopiera din skiss, då jag tyckte den skulle vara fin på väggen. Om du inte gillar det kan jag alltid bränna den".[1]

Såväl Krøyer som Ancher återkom till samma motiv, till exempel i Sommarafton på Skagen, konstnären och hans hustru (1899).

Proveniens[redigera | redigera wikitext]

Skilt ved maleriet Sommeraften ved Skagen Sønderstrand på Skagens Museum.jpg

Krøyer sålde 1895 målningen till den tyska operasångerskan Lilli Lehmann för 5 000 danska kronor. När hennes ättligar beslöt att sälja målningen på auktion i Köpenhamn 1978 värderades tavlan till 173 000 kronor. Skagens Museum lyckades samla ihop det dubbla och var övertygade om att tavlan skulle bli deras. Budgivningen skenade dock iväg och till många danskar förargelse var det till slut en tysk mediemogul, Axel Springer, som bjöd högst. Priset, 520 000, var det högsta som en dansk målning dittills sålts för.[2] Springer lät dock tidvis deponera målningen på Skagens Museum och när han dog 1986 donerade hans änka, Frida Springer, den till museet som tack för danska folkets insatser för judar under andra världskriget.

Galleri[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Skagens Museums webbplats
  2. ^ Svanholm, Lise (2004). Northern Light. sid. 132–138. ISBN 87-02-02817-4