Southern rock

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Southern Rock, på svenska Sydstatsrock, är en subgenre inom rockmusik som var stor under 1970-talet, med starkast fokus på elgitarr och sång. Sydstatsrockbanden var under det tidiga 1970-talet en viktig del av den hårdare rocken i USA. Man hämtade inspirationen från den tunga bluesrocken i slutet av 1960-talet och från country, särskilt då honky tonk och Bakersfield Sound. Fastän det är okänt varifrån termen kom, "känner många att dessa bidrag till rockutvecklingen minimerats i rockhistorien."[1]

Historik[redigera | redigera wikitext]

Det första Southern Rock-bandet var Allman Brothers Band som fortsatte på de improvisatoriska tendenserna och högljuddheten från Cream och Grateful Dead men som låg närmare rockens blues- och country-rötter. De följdes snart av Lynyrd Skynyrd som spelade en tyngre och mer högljudd musik än Allman Brothers Band. Genren minskade i betydelse någon gång i början av 1980-talet efter att bland andra Molly Hatchet fick en rad AOR-hits.

Ett annat band som i alla fall under 1970-talet spelade Southern Rock är ZZ Top; under 1980-talet började de dock använda sig av synthesizers och spela en något poppigare och mer kommersiell musik, även om rötterna alltid har funnits i bluesrocken. På deras senaste skivor har de dock återvänt lite till sina rötter.

Exekutörer i urval[redigera | redigera wikitext]

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Fotnoter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Brant, Marley. Southern Rockers: the roots and legacy of Southern rock. New York: Billboard Books, 1999. 22. Print.