ZZ Top

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
ZZ Top
ZZ Top at Via Funchal, S.Paulo 16.jpg
BakgrundUSA Houston, Texas, USA
GenrerBluesrock, rock, boogierock, southern rock, hårdrock
År som aktiva1969–
SkivbolagRCA, American Recordings, Warner Bros
Relaterade artisterMoving Sidewalks, American Blues
Webbplatszztop.com
Medlemmar
Billy Gibbons
Dusty Hill
Frank Beard
Tidigare medlemmar
Anthony Barajas
Peter Perez
Dan Mitchell
Lainer Greg (avliden)
Billy Etheridge
Michael "Cadillac" Johnson
Dusty Hill och Billy Gibbons under en konsert i Bilbao 2008.
ZZ Top i Drammenshallen, Norge, oktober 1983

ZZ Top är ett amerikanskt rockband med blues- och boogie woogie-influenser, bildat i Houston i Texas 1969. Medlemmar är och har varit sedan starten: Billy Gibbonsgitarr och sång, Dusty Hillelbas och sång, och Frank Beardtrummor och sång. Gruppen började som ett traditionellt bluesrock- och boogierockband, men på 1980-talet började de använda sig mer av syntar och musiken blev lite popigare och mer kommersiellt gångbar. På senare år har de någorlunda återvänt till sina rötter.

ZZ Top var tidiga med att utnyttja musikvideor och MTV-fenomenet, och nådde en bred publik med videotrilogin "Legs", "Gimme All Your Lovin'" och "Sharp Dressed Man" från albumet Eliminator (1983), som slog an en mer trallvänlig ton än de tidigare albumen. Albumet fick sitt namn och omslag från bilen Eliminator, en Hot Rod som ZZ Top låtit Boyd Coddington bygga utifrån en Ford av årsmodell 1933. Temat för de tre videorna var Eliminator-bilen och tuffa tjejer som hjälpte tafatta killar. Dessa nominerades i ett flertal kategorier i MTV Video Music Awards år 1984. "Legs" vann priset för bästa gruppvideo och "Sharp Dressed Man" vann priset för bästa regi.

Till Afterburner (1985) utnyttjade man i ännu högre grad syntar och samplers (Fairlight_(företag)) för att skapa ljudet, en teknik som man därefter började gå ifrån. Även Afterburner begåvades med några intressanta videor, framför allt till sången "Rough Boy" som nominerades i sex kategorier till MTV Video Music Awards år 1986 och där vann priset för bästa art direction. Även sången "Sleeping Bag" nominerades i två kategorier. I båda nämnda musikvideor ingår bilen Eliminator. Efteråt i musikvideon "Sleeping Bag" förstörs den av stora traktorer för att sedan återuppstå som rymdfärja, vars färd man senare får följa i "Rough Boy". Eliminator sågs för sista gången i "Rough Boy", men ZZ Tops intresse för bilar bestod. I slutet av 1980-talet lät de samme Boyd Coddington bygga CadZilla baserat på en Cadillac från 1949. Denna kan ses i videon till "My Head's in Mississippi" från albumet Recycler.

Den 15 mars 2004 blev de invalda i Rock and Roll Hall of Fame.[1]

Gruppens senaste studioalbum släpptes 2012 efter ett uppehåll i utgivningen under 9 år. De har under hela 2000-talet turnerat.

Diskografi[redigera | redigera wikitext]

Studioalbum

Livealbum[redigera | redigera wikitext]

Samlingsalbum[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Rock and Roll Hall of Fame – ZZ Top

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]