Spiralpussel

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Spiralpussel i tidning Friesland Post

Ett spiralpussel är ett ordpussel i form av en spiral. Ett spiralpussel är i grunden en lång ordkedja i två riktningar. [1] Moturs inåt och medurs utåt. Raderna rullas upp som en serpentin. [2] Lösningarna till vänster matas in i rutorna från 1 till 100. [3] Svaren till höger ger en annan uppsättning ord som måste anges från 100 till 1. [4] Den slutliga lösningen kan bestå av ett antal lådor.

Beskrivning[redigera | redigera wikitext]

En beskrivning som 20-26 innebär att ordets första bokstav måste anges i ruta 20 och den sista bokstaven i ruta 26. Det begärda svaret i det exemplet har därför 7 bokstäver. Nästa ledtråd börjar sedan i ruta 27 och så vidare till centrum av spiralen. Så varje fyrkant i ett spiralpussel används två gånger: en gång in och en gång ut. Lösningen kan arbetas i två riktningar. Bristen på korsande ord gör spiralpussel svårare att lösa. För svårare typer av spiralpussel saknas numrering i spiralen.[5]

Spiralpussel i en riktning[redigera | redigera wikitext]

Spiralpussel i en riktning

Det finns också spiralpussel där ord bara måste matas in i en riktning. [6] Den sista bokstaven i ett ord är också den första bokstaven i nästa ord. [7] Utan överlappande bokstäver är detta pussel inte mer än ett frågesport med utseendet på ett pussel. För svårare typer av spiralpussel saknas numrering i spiralen.

Varianter[redigera | redigera wikitext]

  • Det finns också pussel där en spiral har placerats med pusselbitar. [8]
  • Tredimensionella spiralpussel kan vara uppgifter separat. De enskilda bitarna måste sedan återmonteras. Det rätta sättet att vrida och trycka på bilder är relaterat till 'spiral' i detta 3D-pussel.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Puzzler.com
  2. ^ (fy) Frysk Puzelboekje 4 1989 Afûk, Ljouwert (56 pag.) (ISBN 90-6273-411-1)
  3. ^ Friesland Post – Juin 1993
  4. ^ Gamesmagazine-online.com
  5. ^ Puzzler.com
  6. ^ Enchanted Learning
  7. ^ pressreader.com
  8. ^ Jigsaw example

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]