Ståhlboms kvarn

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Ståhlboms kvarn, är en byggnad med stort kulturhistoriskt värde i industrilandskapet i centrala Norrköping. Kvarnen är ritad av arkitekten Knut Pihlström och uppfördes 1925. På platsen har kvarnverksamhet funnits sedan tidig medeltid. År 2011 påbörjades en behövlig renovering av byggnaden.

Byggnaden har innehållit en silo för säd, kontor och kvarnmästarens bostad. Den var utrustad med ett sinnrikt system av transportbanor och schakt under tiden den användes som kvarn.

Byggnadens historia[redigera | redigera wikitext]

Verksamheten grundades 1863 av Edvard Ståhlbom (1840–93), och den ursprungliga verksamheten var spannmålsagentur och speditionsaffärer. Vid konsulns död övertogs verksamheten av änkan, Edla Ståhlbom och Malcolm Törnquist, under namnet Ståhlbom & Co. Under 1890-talet tog bolaget över en äldre kvarnrörelse på platsen, med rötter från medeltiden. Kvarnen drevs med vattenkraft till 1920, då el installerades. Den nuvarande byggnaden uppfördes 1925 och verksamheten bedrevs fram till 1966. Därefter har kommunen varit ägare till Ståhlboms kvarn.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Ståhlbom & Co kvarnaktiebolag, Norrköping: 1863-1963. En kort skrift med några glimtar ur Ståhlbom & C:o kvarnaktiebolags och dess kvarns historia, Ståhlbom & Co kvarn AB, 1964.