Stade Louis II

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
Stade Louis II
Stade Louis II

Stade Louis II är en arena belägen i Monaco. Den används för både fotboll och friidrott. Inom fotboll är den hemmabas för AS Monaco och hyser även det årliga UEFA Super Cup. Inom friidrott är den värd för IAAF:s världsfinaler i friidrott (även om vissa grenar som släggkastning måste ske på andra platser då arenan är för liten].

Arenan är belägen i det monegaskiska distriktet Fontvieille. Den ursprungliga Stade Louis II-arenan öppnade 1939 som hemmaarena för AS Monaco. Den nya arenan byggdes i början av 1980-talet, i närheten av den gamla på land som återvunnits från havet och öppnade officiellt 1985. På den gamla arenans plats ligger numera Centre Commerciall de Fontevielle, ett köpcentrum. Den har idag en kapacitet för ungefär 18,500 åskådare. Majoriteten av arenans tillgängligheter ligger under mark, med ett stort parkeringsgarage direkt under fotbollsplan. Detta har gjort att gräsmattans kvalité har kritiserats av tränarna till AS Monaco's motståndare.

Som kuriosa kan nämnas att många svenska idrottstjärnor är bosatta i Monaco och använder arenan som träningsplats. I arenan är även International University of Monaco, kallat IUM, beläget.