Stadium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den svenska detaljhandelskedjan, se Stadium (detaljhandelskedja). För en malign tumörs stadium, se Stadieindelning av tumörsjukdomar.
Stadion i Olympia.
Stadium palatino i Rom.
Stadion i Delfi.

Stadium, även Stadion som i Stockholms stadion, kommer från det grekiska ordet Stadion (στάδιον), är ursprungligen ett antik grekisk längdmått, lika med 600 gamla grekiska fot (podes) eller 192,3 meter.[1]

I antiken användes begreppen stadion i den grekiska världen och stadium i det romerska imperiet på kapplöpningsbanor, vilka hade formen av en långsträckt rektangel som var omgiven av sittplatser. Den äldsta kända stadium är den i Olympia, Grekland, där de olympiska spelen i antikens hölls sedan 776 före Kristus. Ursprungligen bestod tävlingarna av en enda händelse, nämligen ett lopp längs arenan. Därför blev längden på olympiastadion något av ett standardmått på distansen.

En romersk stadium var något mindre, en sträcka på 625 pes, (en fot à 29,57 centimeter), vilket motsvarar 184,8 meter.

Grekiska och romerska arenor har hittats i många gamla städer, en av de mest kända är Stadium Domitianus i Rom. Det är oklart i vilken utsträckning längden på en arena har varierat, men det fanns också olika typer av stadium. Några arenor var Attika i Mindre Asien och i södra Italien (177,4 meter), Olympia i Grekland och Sicilien (192 meter), Pergamene i Pergamon (198 meter) och Aeginetan på den grekiska ön Egina (199,8 meter). I Delfi var platsens stadion 177,5 meter, i Aten 185 meter och i Miletos 191,4 meter.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]

Noter[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Young, David C. (2004) (på eng). A brief history of the Olympic games. Brief histories of the ancient world. Malden, MA: Blackwell Pub. Sid. 20. Libris 9351289. ISBN 1-4051-1129-1 (inb.) 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]