Stadium

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök
För den svenska detaljhandelskedjan, se Stadium (detaljhandelskedja). För en malign tumörs stadium, se Stadieindelning av tumörsjukdomar.
Stadium i Olympia.
Stadium palatino i Rom.
Stadium i Delfi.

Stadium, även Stadion (Stockholms stadion), kommer från det grekiska ordet Stadion (στάδιον), är ursprungligen ett antik grekisk längdmått, lika med 600 gamla grekiska fot (podes) eller 192,3 meter.[1]

I antiken användes begreppet stadium på kapplöpningsbanor som hade formen av en långsträckt rektangel som var omgiven av sittplatser. Den äldsta kända stadium är den i Olympia, Grekland, där de olympiska spelen i antikens hölls sedan 776 f.Kr. Initialt bestod "spelen" av en enda händelse, ett lopp längs arenan. Därför blev längden på olympiastadion något av ett standardmått på distansen.

En romersk stadium var något mindre, en sträcka på 625 pes, (en fot à 29,57 cm), vilket motsvarar 184,8 meter.

Grekiska och romerska arenor har hittats i många gamla städer, en av de mest kända är Stadium Domitianus i Rom. Det är oklart i vilken utsträckning längden på en arena har varierat, men det fanns också olika typer Stadium. Några stadium var Attika i Mindre Asien och i södra Italien (177,4 m), Olympia i Grekland och Sicilien (192 m), Pergamene i Pergamon (198 m) och Aeginetan på den grekiska ön Egina (199,8 m ). Dessutom, om man känner till längden för den grekiska stadium i Delfi (177,5), Aten (185 m) och Miletos (191,4 m).

Se även[redigera | redigera wikitext]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Young, David C. (2004) (på eng). A brief history of the Olympic games. Brief histories of the ancient world. Malden, MA: Blackwell Pub. Sid. 20. Libris 9351289. ISBN 1-4051-1129-1 (inb.) 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]