Wikipedia:Wikilänkar

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Manual Attack-page.svg

En wikilänk är en länk från en sida till en annan inom Wikipedia. Wikilänkar skapas genom att omge ett ord med dubbla hakparenteser.

Wikilänkar ska leda läsaren till annan information som är relevant för artikelinnehållet. Att göra alltför många ord i en artikel klickbara genom wikilänkar kallas överlänkning och anses störa artikelns läsbarhet.

Artiklarna på Wikipedia utgör ett nät av länkar; däribland wikilänkar, som representerar olika slags relationer. Artikeln Ungern innehåller till exempel länkar till artiklarna om språket ungerska, grannlandet Österrike, statsskicket republik, floden Donau, huvudstaden Budapest och medlemskapet i Europeiska unionen.

I vänstermarginalen till varje artikel finns en länk till "Sidor som länkar hit".

Se även Wikipedia:Introduktion till wikilänkar.

Länkar i olika sammanhang[redigera | redigera wikitext]

Wikilänkarna förekommer i olika sammanhang: i brödtext och liknande, som topplänkar och i avsnittet Se även.

 • Topplänkar används då artikelnamnet kunde syfta på mer än en betydelse, eller då det finns omdirigeringar till artikeln från ord som har fler betydelser. Överst på sidan, innan artikeltexten och andra mallar, läggs då en mall eller motsvarande text, med länk till de andra artiklarna eller till en förgreningssida. Topplänkar används då en del läsare kan antas ha hamnat i fel artikel. Se Wikipedia:Särskiljning.
 • Se även är ett avsnitt som förekommer i slutet av många artiklar, med länkar till artiklar som berör ämnet på ett självklart sätt, men som inte nämnts i artikeltexten. Se Wikipedia:Disposition
 • I artikeltexten, i brödtexten, bildtexter, tabeller och liknande länkar man begrepp, vilka kunde behöva en förklaring (som kunde ges som fotnot i tryckta verk, men där en hel artikel är bättre), och artiklar som är lämpliga som fördjupning eller vidare läsning. Hur mycket man skall länka är en bedömningsfråga. Vanligen bör man inte länka samma artikel mer än en gång, annat än av särskilda skäl. Se Wikipedia:Strukturering.
 • Hänvisningar till fördjupningsartiklar (i form av en mall) används i början av avsnitt som skall ses som sammandrag av fördjupningsartikeln; Sveriges historia är fördjupningsartikel i avsnittet Historia i artikeln Sverige. Ibland använder man liknande hänvisningar till relaterade ämnen som inte passar i hela artikelns Se även-avsnitt för att de är för specifika.
 • Artiklar som hör till en serie har ofta navigationsmallar i samband med faktarutan eller sist i artikeln (före eventuella stubbmallar).

I brödtexten och bildtexter skiljer sig länktexten ofta från artikelnamnet, för att den skall passa i formuleringarna. Om ett begrepp nämns flera gånger är det bra att länka från en förekomst där ordet som skall länkas uppenbart syftar på artikelämnet och så långt som möjligt liknar artikelnamnet (eller möjligen en synonym; undvik avledningar och liknande, enkla böjningsformer är oproblematiska, eventuella särskiljningstillägg beaktas inte). Om man inte vill länka till en viss artikel utan tvärtom förklara en viss term är det dock lämpligt att länka från termen som sådan.

På förgreningssidor, i topplänkar, i Se även-avsnitt och på liknande ställen är det enligt många olämpligt att dölja artikelns verkliga namn. Särskiljningstilläggen bör, menar man, synas. Detta bland annat för att den som utnyttjar länkarna ofta söker efter någon viss information i flera relaterade artiklar och bör ha möjlighet att känna igen namnen på artiklarna som länkas.

Hur man wikilänkar[redigera | redigera wikitext]

Wikilänken skapas genom att sätta hakparenteser runt den andra artikelns titel, en form av wikikod. För att till exempel skapa en länk till artikeln "Stockholm", så skriver man i redigeringsfönstret: [[Stockholm]], med resultatet: Stockholm.

Ibland kan flera begrepp ha samma titel; till exempel ortnamnet Viborg, som finns på flera ställen. Detta kan lösas genom att namnet "Viborg" blir en förgreningssida, som länkar till olika artiklar som "Viborg, Ryssland" och "Viborg, Danmark". Detta kallas på Wikipedia särskiljning.

Wikikod[redigera | redigera wikitext]

 • Genom att omge ett eller flera ord med dubbla hakparenteser skapar man en länk till sidan med det namnet:
[[Faktoid]] blir Faktoid
 • Man kan också göra så att annan text än artikelns namn visas när man länkar. Det gör man genom att använda lodstreck | :
[[Slottslejonen|Medicilejonen i Stockholm]] blir Medicilejonen i Stockholm
 • Ibland räcker det med att lägga till exempelvis pluraländelser direkt efter länken för att hela ordet ska märkas som länk:
[[Potatis]]arna blir Potatisarna
 • Att länka direkt till en underrubrik i en artikel görs med #-tecknet:
[[Stockholm#Turismnäringen|Stockholms turismnäring]] blir Stockholms turismnäring.
 • Att länka till kategorier utan att artikeln även placeras i kategorin, görs genom att sätta ett kolon först i länken:
[[:Kategori:Renässansarkitektur]] blir Kategori:Renässansarkitektur
 • För länkar med extra "detaljer" som man ibland inte vill ska visas, exempelvis vid särskiljningar, länkar till andra projekt, kategorier och användarsidor, kan programvaran gissa fram och fylla i den önskade visade texten automatiskt:
[[Exempel (särskiljning)|]] blir Exempel, [[:Kategori:Renässansarkitektur|]] blir Renässansarkitektur, och [[Användare:Användarnamn|]] blir Användarnamn.

Särskiljning[redigera | redigera wikitext]

När flera olika saker, personer, platser eller företeelser har snarlika namn uppstår ett namngivningsproblem, som löses med Wikipedias metoder för särskiljning.

Olika ämnen bör i regel ges varsin sida i uppslagsverket. För att skilja dem åt, förses alla eller alla utom en av dessa artiklar med ett särskiljningstillägg i namnet, och ofta en hänvisningslänk överst på sidan i kursiv stil. Särskiljningstillägget är oftast ett ord inom parentes, men kan också vara ett geografiskt namn efter ett kommatecken. De olika betydelserna listas sedan antingen högst upp i artikeln under grundordet eller på en separat förgreningssida.

 • Exempel på wikikod för wikilänk till artikel vars huvudnamn har flera betydelser:
[[Skeppsbron, Stockholm|Skeppsbron]] blir Skeppsbron
 • När man länkar till särskiljningar går det bra att i koden använda en förenkling, som gör att den visade länktexten automatiskt fylls i (se Wikipedia:Substitution) efter att man sparat. Detsamma fungerar för länkar till kategorier, användare, och till andra språkversioner. Några exempel:
[[Skeppsbron, Stockholm|]] blir Skeppsbron, [[Harry Persson (boxare)|]] blir Harry Persson.

Vad som bör länkas och inte[redigera | redigera wikitext]

Det är i regel lämpligt att wikilänka fackuttryck och egennamn som redan har egna artiklar, eller kan anses relevanta för att få det. Länkar till oskrivna artiklar kallas (och ser ut som) röda länkar.

Wikilänkar att undvika[redigera | redigera wikitext]

Att göra alltför många ord i en artikel klickbara genom wikilänkar kallas överlänkning och anses störa artikelns läsbarhet. En tumregel är att ställa sig frågan: "Om jag läste den här sidan, skulle den information som länken leder till hjälpa mig?" Ett överflöd av länkar till alltför perifera ämnen riskerar att dra uppmärksamhet från de begrepp som verkligen är betydelsefulla för ämnet.

Ett begrepp bör i allmänhet endast wikilänkas första gången det nämns i en artikels löptext, eller – i längre artiklar – första gången det nämns i ett avsnitt. Undantag kan ibland vara befogade i texter där det är länge sedan ordet förekom, eller till exempel i en tabell, mall eller lista där det kan underlätta att länka alla listade begrepp.

Rena ordboksartiklar återfinns inte på Wikipedia (utan på systerprojektet Wiktionary). En transwikilänk till Wiktionary kan användas för svåra ord som inte har en artikel på Wikipedia. Detta bör dock göras så att läsaren alltid på något sätt uppmärksammas på att en länk leder till ett annat projekt.

Röda länkar till (ännu) oskrivna artiklar är helt normalt och inget fel i sig, men begrepp eller namn som saknar relevans för en egen artikel bör inte länkas. Röda länkar till ämnen som uppnår relevans för egen artikel ska inte avlänkas. Om Karin Boyes far bara omnämns i artikeln om Karin Boye, så kanske han inte behöver en egen artikel. Informationen om honom kanske lika bra ryms i artikeln om Karin Boye. Stadsdelar kan vanligen beskrivas inom artikeln för staden och medlemstidningar inom artikeln för föreningen.

Underrubriker länkas i allmänhet inte. Om ett stycke är en sammanfattning av en annan artikel, så är det ofta bättre att länka till underartikeln genom {{Huvudartikel}} eller {{Fördjupning2}}.

Det fetstilade artikelnamnet först i artikeln wikilänkas normalt inte. En artikel om "Stockholms kommun" bör alltså inte inledas med "Stockholms kommun", utan det är i regel till exempel bättre att inleda med "Stockholms kommun är en kommun i Stockholms län."

Wikilänkar från en artikel till Wikipedias övriga namnrymder bör i allmänhet undvikas, för att undvika sammanblandning av uppslagsverket med metasidor.

Länkar i brödtexten skall leda vidare till andra artiklar inom uppslagsverket. Länkar till externa webbsidor, inklusive andra språkversioner, skall läggas under rubriken "Externa länkar".

Årtal och datum[redigera | redigera wikitext]

Wikipedias årtalsartiklar och datumartiklar utgör ett system av listartiklar och kategorier, som sätter in artiklar i ett kronologiskt sammanhang. Det blir lätt att hitta andra händelser som inträffade samma år, andra personer som föddes samma år, eller samma dag på året.

Årtal och datum som är viktiga för artikelsubjektet bör ibland wikilänkas, men det är olämpligt att slentrianmässigt länka mindre centrala tidsangivelser. Ett viktigt syfte med att länka årtal är att man lätt kan skapa en lista med artiklar som ger information om vad som hänt olika år. En sådan lista bildar basen för årskrönikor.

Se även[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]