Steglängd

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök

Med steglängd menas sträckan mellan fötternas nerslag i marken i färdriktningen vid exempelvis löpning. Steglängden är den i särklass viktigaste komponenten för att uppnå höga hastigheter oavsett kort- eller långdistanslöpning. Då steglängden ökar ökar den muskulära påfrestningen i benen och bålen vilket medför att viss styrketräning kan vara motiverad. Färdhastigheten är kombinationen av steglängd och antal steg per sekund vilket då medför att man kan öka hastigheten på två sätt: större steglängd eller fler steg per sekund. Problemet med att öka repetitionshastigheten är att hjärtfrekvensen har ett maximum och blodflödet måste kunna fördelas lika mellan båda benen för att inte orsaka mjölksyra som i sin tur hämmar rörelsen. Därför finns det ett ungefärligt genomsnitt på cirka 3 steg per sekund vid långdistanslöpning och upp till 6 steg per sekund på kortdistanslöpning eftersom man då struntar i mjölksyraökningen.

Med det ovan sagda blir det steglängden som måste ökas och om denna ökas med bara 5% kommer exempelvis löptiden på 10 km att minska med motsvarande. Om du alltså springer 10 km på 45 minuter kommer en ökning av steglängden med 5% att göra tiden till 42:45.

Energiförlusterna vid större steglängd blir även mindre eftersom det bakre benet måste flyttas fram färre gånger.

Exempel på detta:

Löpare A har en steglängd på 1 m, löpare B har steglängden på 1.10 m. Vid 10 km (10000 m) flyttar således A benen 10.000 gånger medan B enbart flyttar benen cirka 9090 gånger. Eftersom energiförlusten för att flytta fram benen, förutsatt att båda löparna är ungefärligen lika stora och har likvärdiga rörelsebegränsningar (justeras med stretching) kommer alltså den mer vältränade löparen B att förlora cirka 10% mindre energi och kan därför springa motsvarande 10% längre sträcka på samma energiåtgång.

Mätning på motionsidrottare har visat att steglängden kan variera med minst dubbla sträckan mellan en motionär och en vältränad löpare.

Se även[redigera | redigera wikitext]