Stephen Zarlenga

Från Wikipedia

Stephen Zarlenga, född 1941, död 25 april 2017 i Chicago, Illinois,[1] var en amerikansk aktivist för reformering av det amerikanska penningsystemet.

Zarlenga var grundare och chef för American Monetary Institute, ett institut som arbetar för en penningreform i USA. Zarlenga har skrivit boken The Lost Science of Money, a study of monetary history and monetary reform. Tillsammans med sina medarbetare på institutet har han även konkretiserat hur en penningreform skulle kunna gå till i USA, American Monetary Act. Förslaget går i korthet ut på att:

  • centralbanken skall nationaliseras och göras till en del av finansministeriet.
  • att systemet med fraktionella reserver avskaffas.
  • att offentlig utgivning av pengar ersätter det fraktionella banksystemet. De pengar som injiceras fritt i ekonomin (utan kreditkrav) skall användas till uppbyggnad av miljövänlig infrastruktur, miljövänliga energikällor samt hälsovård och utbildning [2].

American Monetary Act bygger enligt Zarlenga på den så kallade Chicago-planen, som lades fram under 1930-talet av ekonomer från Chicago. Den planen byggde på 100-procentiga reserver istället för fraktionella reserver.

Externa sidor[redigera | redigera wikitext]

Källor[redigera | redigera wikitext]