Steppdans

Från Wikipedia
Hoppa till navigering Hoppa till sök
Se stäpp för landformen.
Steppdansshow
Steppdansskor med tåjärn och klackjärn

Steppdans (av eng. step, steg) är en generisk term för olika dansstilar där fotarbete är den viktigaste delen av dansen, men benämningen är framför allt förknippad med amerikansk showdans från första halvan av 1900-talet, Tap Dance Kropps- eller armrörelser är ofta inte lika viktiga eller helt irrelevanta. I steppdans används skor, som har steppjärn gjorda av en aluminiumlegering på hälen och framme vid tårna, som gör att det låter tydligt när såväl främre som bakre delen av skon sätts ner i golvet. Ofta använder dansaren improvisationsform och ojämna rytmer med synkoper.

Dansformens ursprung är omdiskuterat. Man har visat på släktskap med den spanska månghundraåriga dansformen zapateado, med irländsk och brittisk så kallad clog-dance med träsulade skor och äldre, jazzinfluerad afroamerikansk kultur. Den moderna dansformen uppstod och blev dock internationellt populär på 1930-40-talen genom amerikanska shower, musikaler som 42nd Street och dansfilmer från Hollywood med artister som Fred Astaire, Ginger Rogers, Gene Kelly med flera. Även till exempel i den sentida animerade filmen Happy Feet (2006) har steppdans en central roll.

Ur steppdans har efterhand även andra rytmiska dansformer utvecklats, ofta samtidigt en form av rytmmusik, inom europeisk modern dans och stomp med olika slags rytmredskap.

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]