Stiftelsen för Internetinfrastruktur

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, sedan 2015 kallad Internetstiftelsen i Sverige, ansvarar för den svenska toppdomänen och främjar utvecklingen av internet. Kärnverksamhet är att administrera och sköta den tekniska driften av .se-domänerna, och stiftelsen ansvarar sedan september 2013 också för toppdomänen .nu. Utöver det driver IIS på en positiv utveckling av internet i Sverige genom flera olika initiativ.

IIS grundades 1997 då Björn Eriksen till denna lämnade ifrån sig rättigheterna till den svenska Internet-toppdomänen .se. Utöver förvaltandet av den nationella toppdomänen står .SE även som arrangör för den årliga konferensen Internetdagarna och stödjer nätverksrelaterad forskning och utveckling, bland annat genom Internetfonden för mindre projekt eller större ramsatsningar på mångåriga projekt. IIS bedriver även skoltävlingen Webbstjärnan. Ansvarig för denna tävling är Kristina Alexanderson, projektanställd chef för Internet i skolan inom .SE. Webbstjärnan syftar till att utveckla användningen av Internet i undervisningen.

Tillsammans med Post- och telestyrelsen och konsumentverket har IIS utvecklat programmet TPTEST med vilket konsumenter själva kan utvärdera sin bredbandsanslutning. Sedan oktober 2007 finns detta verktyg enkelt tillgängligt som en kostnadsfri webbtjänst under namnet Bredbandskollen. Enligt urkunden har stiftelsen "till ändamål att främja en god stabilitet i infrastrukturen för Internet i Sverige samt främja forskning, utbildning och undervisning inom data- och telekommunikation, särskilt med inriktning på Internet."

Ekonomi och organisation[redigera | redigera wikitext]

För verksamhetsåret (kalenderår) 2011 hade stiftelsen en omsättning av 106,9 miljoner kronor, en vinst efter skatt på -3,8 miljoner och ett eget kapital på 36,8 miljoner kronor.

Från starten 1997 organiserades stiftelsens verksamhet i ett antal dotterbolag, däribland NIC-SE (Network Information Center AB) för toppdomänen .se. Dessa avskaffades vid en omorganisation i början av 2006 och verksamheterna införlivades med moderstiftelsen. Samtidigt antogs det nya namnet .SE för dagligt tal. Närstående men formellt oberoende från .SE finns även Stiftelsen för telematikens utveckling (TU-stiftelsen), vars dotterbolag Netnod driver nationella knutpunkter för trafikutbyte mellan Internetoperatörer och servrar för exakt tidgivning över Internet.

Domännamn i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I toppdomänen .se finns i början av 2013 mer än 1 200 000[1] och mer än 54 000 IDN-domännamn som innehåller internationella tecken.[2]

När IIS i januari 2008 lanserade DNSSEC, säkerhetstillägg till DNS för att få en starkare garanti att det verkligen är den auktoriativa namnserverns uppgifter som levereras till slutanvändaren, så var .se-domänen den första toppdomän som införde DNSSEC.

Forskning och utveckling[redigera | redigera wikitext]

Bland de större utvecklingsinsatser som IIS har medverkat i är framtagandet av standarder och praktiska verktyg för DNSSEC, speciellt i form av OpenDNSSEC i samarbete med bland andra Kirei, SURFNet och Nominet.[3] Andra utvecklingsprojekt IIS står bakom är två tjänster för kontroll av namn-, respektive mailservrar: DNSCheck och Mailcheck.

Internetmuseum[redigera | redigera wikitext]

I december 2014 öppnade .SE Sveriges första Internetmuseum, Internetmuseum.se. Syftet är att öka intresset för Internet.[4]

Kritik[redigera | redigera wikitext]

Emellanåt har kritiska röster höjts mot den alltför slutna stiftelseformen och dess stelbenta arbetsmetoder, samt att de inblandade personerna (i båda stiftelserna) i stor utsträckning är gamla kamrater som håller varandra om ryggen[källa behövs]. Detta är delvis en naturlig konsekvens av internets snabba utbredning från att vid 1990-talets början ha varit en intern angelägenhet för ett fåtal inom den akademiska världen, storföretag och försvarsmakten till att nu brukas av hela samhället.

Den stabilitet som nämns i stiftelseurkunden har upprätthållits med god marginal, på gott och ont. De tidigare restriktiva reglerna för registrering av domäner under .se har bidragit till att flera svenska webbplatser återfinns under toppdomäner som .nu och .com.

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tillväxt IIS webbplats, 2010
  2. ^ Domäner med å, ä, ö med flera tecken (IDN) IIS webbplats, 27 oktober 2010
  3. ^ Authors OpenDNSSEC
  4. ^ ”Sveriges första internetmuseum öppnar”. SVT. http://www.svt.se/kultur/sveriges-forsta-internetmuseum-oppnar. Läst 14 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]