Internetstiftelsen i Sverige

Från Wikipedia
Hoppa till: navigering, sök

Stiftelsen för Internetinfrastruktur, sedan 2015 kallad Internetstiftelsen i Sverige (IIS), tidigare kallad .SE, ansvarar för den svenska toppdomänen .se och främjar utvecklingen av internet. Kärnverksamhet är att administrera och sköta den tekniska driften av .se-domänerna, och stiftelsen ansvarar sedan september 2013 också för toppdomänen .nu. Utöver det driver IIS på en positiv utveckling av internet i Sverige genom flera olika initiativ.

IIS grundades 1997 då Björn Eriksen till denna lämnade ifrån sig rättigheterna till den svenska Internet-toppdomänen .se. Utöver förvaltandet av de nationella toppdomänerna .se och .nu står IIS även som arrangör för den årliga konferensen Internetdagarna och stödjer nätverksrelaterad forskning och utveckling, bland annat genom Internetfonden för mindre projekt eller större ramsatsningar på mångåriga projekt. IIS bedriver också bland annat skoltävlingen Webbstjärnan. där ansvarig för denna tävling är Kristina Alexanderson, som är anställd som chef för Internet i skolan inom IIS. Webbstjärnan syftar till att utveckla användningen av Internet i undervisningen. Utöver detta så driver även IIS barnhack som försöker främja intresset hos barn för hur datorer, programmering och nätet egentligen fungerar. IIS publicerar även varje år rapporten 'Svenskarna och internet' som är en årlig studie av svenska folkets internetvanor. IIS driver även Skolfederation och Sambi, som är identitets- och behörighetsfederationer för skola och sjukvård som möjliggör en säker och skalbar lösning för konto- och lösenordshantering för användare och tjänsteleverantör.

Tillsammans med Post- och telestyrelsen och konsumentverket har IIS utvecklat programmet TPTEST med vilket konsumenter själva kan utvärdera sin bredbandsanslutning. Sedan oktober 2007 finns detta verktyg enkelt tillgängligt som en kostnadsfri webbtjänst under namnet Bredbandskollen, som är ett projekt som finansierat av det överskott som domännamnsavgifterna genererat. Enligt urkunden har stiftelsen "till ändamål att främja en god stabilitet i infrastrukturen för Internet i Sverige samt främja forskning, utbildning och undervisning inom data- och telekommunikation, särskilt med inriktning på Internet."

Ekonomi och organisation[redigera | redigera wikitext]

För verksamhetsåret (kalenderår) 2011 hade stiftelsen en omsättning av 106,9 miljoner kronor, en vinst efter skatt på -3,8 miljoner och ett eget kapital på 36,8 miljoner kronor.

Från starten 1997 organiserades stiftelsens verksamhet i ett antal dotterbolag, däribland NIC-SE (Network Information Center AB) för toppdomänen .se. Dessa avskaffades vid en omorganisation i början av 2006 och verksamheterna införlivades med moderstiftelsen. Samtidigt antogs det nya namnet .SE för dagligt tal. Närstående men formellt oberoende från .SE finns även Stiftelsen för telematikens utveckling (TU-stiftelsen), vars dotterbolag Netnod driver nationella knutpunkter för trafikutbyte mellan Internetoperatörer och servrar för exakt tidgivning över Internet.

Domännamn i Sverige[redigera | redigera wikitext]

I toppdomänen .se finns i början av 2017 mer än 1 400 000[1] och mer än 79 500 IDN-domännamn som innehåller internationella tecken.[2]

När IIS i januari 2008 lanserade DNSSEC, säkerhetstillägg till DNS för att få en starkare garanti att det verkligen är den auktoriativa namnserverns uppgifter som levereras till slutanvändaren, så var .se-domänen den första toppdomän som införde DNSSEC.

Forskning och utveckling[redigera | redigera wikitext]

Bland de större utvecklingsinsatser som IIS har medverkat i är framtagandet av standarder och praktiska verktyg för DNSSEC, speciellt i form av OpenDNSSEC i samarbete med bland andra Kirei, SURFNet och Nominet.[3] Andra utvecklingsprojekt IIS står bakom är två tjänster för kontroll av namn-, respektive mailservrar: DNSCheck och Mailcheck.

Internetmuseum[redigera | redigera wikitext]

I december 2014 öppnade .SE Sveriges första Internetmuseum, Internetmuseum.se. Syftet är att öka intresset för Internet.[4]

Referenser[redigera | redigera wikitext]

  1. ^ Tillväxt IIS webbplats, 2010
  2. ^ Domäner med å, ä, ö med flera tecken (IDN) IIS webbplats, 24 jan 2017
  3. ^ Authors OpenDNSSEC
  4. ^ ”Sveriges första internetmuseum öppnar”. SVT. http://www.svt.se/kultur/sveriges-forsta-internetmuseum-oppnar. Läst 14 januari 2015. 

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]