H. Palmcrantz & Co

Från Wikipedia
(Omdirigerad från Stockholms Vapenfabrik)
Palmcrantz slottermaskin.

H. Palmcrantz & Co var ett verkstadsföretag i Stockholm.

Historik[redigera | redigera wikitext]

Stockholms vapenfabrik på Kungsholmen och Palmcrantz & Co på Lövholmen. Stockholms vapenfabrik på Kungsholmen och Palmcrantz & Co på Lövholmen.
Stockholms vapenfabrik på Kungsholmen och Palmcrantz & Co på Lövholmen.

Ingenjören och uppfinnaren Helge Palmcrantz startade i liten skala tillverkning av kulsprutor och andra vapen på Södermalm i Stockholm. En större fabrik för uppfördes 1879 på adressen Hantverkargatan 37 på Kungsholmen i kompanjonskap med Theodor Winborg, där också produktionen utökades med slåttermaskiner och radsåningsmaskiner. Helge Palmcrantz avled året efter och fabriken drevs därefter under namnet Stockholms Vapenfabrik av Theodor Winborg.

År 1890 delades produktionen upp, så att den civila produktionen flyttades till den nybyggda Palmcrantzska fabrikenLövholmen i Brännkyrka socken, medan kulsprutorna även fortsättningsvis tillverkades på Kungsholmen. i den civila produktionen ingixk 1894–1900 tillverkning av den av Birger Ljungström utvecklade säkerhetscykeln Sveacykeln med frihjul.

1906 begärdes likvidation av Stockholms vapenfabrik och den var helt genomförd 1909. Anläggningen på Lövholmen övertogs 1902 av AB Wilh. Beckers färgfabrik. Den gamla fabriksbyggnaden förvandlades i slutet av 1980-talet till konsthallen Färgfabriken med kafé och kontor.

Källor[redigera | redigera wikitext]

  • Dahlin, Niklas, Eldkraft från Kungsholmen i Teknikhistoria 2012:1.
  • Schnell, Jan-Bertil (2004). Industriminne : Stockholms stad och län – en industrihistorisk exposé. Monografier utgivna av Stockholms stad, 0282-5899 ; 173. Stockholm: Stockholmia. Libris 9713208. ISBN 91-7031-147-1 

Vidare läsning[redigera | redigera wikitext]

Externa länkar[redigera | redigera wikitext]